Андрија Ђукановић / -YOUTUBE/SCREENSHOT
13/09/2021 u 08:00 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аналитичар Андрија Ђукановић указао: Велики број закона не смије чекати на усвајање

Гомила закона стоји на чекању, од којих су неки веома важни за покретање дуго чеканих промјена, сматра саговорник "Дана"

Нема, колико видим, много тога заједничког код конституената власти осим да су смијенили ДПС, што је, да се разумијемо, историјски догађај и добра ствар, истакао је за "Дан" социолог и политички аналитичар Андрија Ђукановић. Он је нагласио да је владајућа коалиција највјероватније склопљена само да би се Демократска партија социјалиста (ДПС) уклонила са власти, а да се никоме у тај савез није искрено улазило.

– То је све, наравно, веома негативно за нормално функционисање власти и државе. Сви као да се труде да једни другима постављају ногу да би се представили као истински борци за грађане и општи интерес, а да остале представе као издајнике. Видимо да се тај сукоб наставља и да ће могуће довести и до коначног разлаза и пада владе. Дакле, међусобне свађе гурнуле су у други план интересе грађана и рјешавање нагомиланих проблема у свим областима – навео је Ђукановић.

Истиче да је од самог почетка, односно споразума лидера савеза владајућих коалиција, било јасно да ствари не функционишу добро.

– Из игре је избачен највећи конституент – Демократски фронт (ДФ), који је био и највећи критичар Владе, и то можда и више од било које опозиционе партије. Вјероватно се ради о неискреним договору, али и о великим разликама у идеологији и погледима на унутрашњу и спољну политику – каже Ђукановић.

Неки прописи нису у потпуности добили подршку ЕУ

Европска комисија (ЕК) објавиће годишњи извјештај о Црној Гори на јесен, највјероватније у октобру. Како Ђукановић сматра, мишљење Европске комисије биће лошије него претходних година.

– Десило се доста негативних ствари од промјене власти. Међунационалне и међувјерске тензије, па и донесени закони који нијесу у потпуности добили подршку Европске уније. Мислим да не треба слијепо слушати директиве које долазе из Брисела, чак мислим да ни њихови извјештаји нијесу толико мјеродавни будући да су често те структуре жмуриле на разне неправилности претходних деценија и кумовале многим негативним појавама. ЕУ је једна од страна која овдје има стратешке интересе и због тога не може бити најобјективнији посматрач и процјенитељ стања у земљи – казао је Ђукановић.

Према Ђукановићевом мишљењу, блокада парламента показује колико је овакво стање односа између парламентарних партија неодрживо.

– Гомила закона стоји на чекању, од којих су неки веома важни за покретање дуго чеканих промјена. Све то видим као калкулисање зарад страначких интереса. Ако се то настави, биће погубно за цјелокупно друштво и брзину реформи. Све је то последица трулих компромиса и немања јасне представе куда држава треба да иде. Нема, колико видим, много тога заједничког код конституената власти осим да су смијенили ДПС, што је, да се разумијемо, историјски догађај и добра ствар, али проблем није нестао са тим, јер нема неке заједничке визије шта даље. Свако вуче на своју страну. И то је јако лоше за даљи пут наше земље – истакао је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:57