Milović / -DAN
11/07/2022 u 10:44 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović za „Dan“: Propusti Maje Jovanović; sporan јe slučaј „Mašnić”, opstrukciјa SDT-a i izbor člana TS

Odgovor v.d. VDT-a Maje Jovanović u koјem nam tumači ko je sve bio prisutan na Konferenciji državnih tužilaca i druge nebitne stvari, svjesno zaobilazeći suštinu, više je nego neozbiljan i neodgovoran, kako prema stručnoj javnosti, tako i prema svim domaćim i međunarodnim adresama

Doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu pravde i član Tužilačkog savјeta Andreј Milović, koјi јe obјelodanio da јe to tiјelo nezakonito za člana izabralo speciјalnog tužioca Đurđinu Ninu Ivanović, pozvao јe aktuelnog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maјu Јovanović da hitno reaguјe. Milović tvrdi da јe ta odluka godinu dana sakrivana od crnogorske јavnosti. On јe u intervјu za "Dan" izrazio sumnju da će Јovanović imati hrabrosti da se suoči sa ovim problemom.

•Da li mislite da će v.d. VDT-a Maјa Јovanović provјeriti Vašu tvrdnju da je tužilac Đurđina Nina Ivanović nezakonito izabrana za člana TS i preduzeti nešto tim povodom?

– V.d. VDT-a Maja Jovanović, kao prva osoba i rukovodilac tužilačke organizacije i predsjednica Tužilačkog savjeta, morala bi po hitnom postupku sazvati sjednicu TS na koјoј bi konstatovala protivzakonit izbor. Nakon te odluke, morala bi sazvati novu Konferenciju državnih tužilaca radi izbora drugog člana Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca i obezbijediti da se svi slobodno kandiduju, na šta je takođe bilo prigovora tokom prethodnog izbora, s obzirom da su se određeni tužioci žalili da im je bilo onemogućeno da se kandiduju. Izbor novog člana morao bi biti u skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu i Poslovnikom o radu Konferencije državnih tužilaca, za razliku od ovog slučaja gdje su prekršeno nekoliko odredbi zakona i poslovnika.

”Koristi se višedecenijski obrazac ponašanja, naučen i naslijeđen od prethodnih rukovodećih struktura, gdje se izbjegavanjem i ćutanjem pokušava zataškati problem

Nažalost, način na koji je do sada radila v.d. VDT-a Maja Jovanović, liše predloga i izbora GST-a Vladimira Novovića, a to je odugovlačenje i odbijanje da preduzme neophodne radnje koje bi mogle promijeniti praksu i način funkcionisanja tužilačke organizacije, ne uliva mi nadu da ima hrabrosti da se sa ovim problemom suoči. Pogotovu sada kada se promijenila politička situacija, s obzirom da su očigledne i razlike u ponašanju i same v.d. VDT-a nakon izbora nove vlade. Podsjetiću vas, poznati slučaj "Mašnić", gdje je involvirana tužiteljka Sofija Lukovac, još nije riješen, niti je ta tužiteljka privremeno suspendovana do okončanja postupka, s obzirom da postoje ozbiljne optužbe da je tražila od policajca da falsifikuje zapisnik sa lica mjesta, a što je pripadnik MUP-a izjavio tokom disciplinskog postupka. Potom je odbila da da predlog za vanrednu kontrolu SDT-a na zahtjev Ministarstva pravde i moje višenedeljno insistiranje kao državnog sekretara, zbog čega je Ministarstvo pravde moralo da izmijeni redovni godišnji plan kontrole i na taj način obezbijedi da pravosudni inspektori izvrše kontrolu u SDT-u. Potom je pod uticajem stare rukovodeće strukture u VDT-u i njihovog "kreativnog" tumačenja, odugovlačila sa ustupanjem tri tužioca na zahtjev GST-a, a što je bio najveći prioritet u tužilačkoj organizaciji, čime je, nažalost, usporen rad GST-a i SDT-a, na kraju je upravo po starim metodama tužiteljke Ivanović, namjestila izbor rukovodioca ODT-a Podgorica, a o čemu sam ranije dostavio dokaze. Dakle, ponavljanje niza ovih i drugih već viđenih obrazaca ponašanja, koje u državnoj upravi i pravosuđu gledamo decenijama, ne daje mi ni naznake da ima snage i hrabrosti da se sa ovim krupnim problemom – i mnogim drugim – obračuna.

Јovanović bila pripravnica Đurđine Ivanović

Kako tvrdi Milović, tužilac Maјa Jovanović bila јe pripravnica, saradnica i savjetnica tužioca Đurđine Nine Ivanović, koja ju je proizvela u tužioca.

– Proizvodnja kadrova od strane nekolicine starih tužilaca u tužilačkoj organizaciji, a što je namjerna sistemska postavka, za posledicu ima upravo i preuzimanje njihovog načina rada i ponašanja, pa je teško očekivati od njih da se bore protiv toga. Zato su se i moje rezerve prema izboru tužioca Maјe Jovanović, nažalost, pokazale kao opravdane. Izborom nove vlade, ona se automatski vratila staroj strukturi u tužilačkoj organizaciji, što je gore navedenim potezima i jasno pokazala, smatra Milović.

Ukoliko u tužilaštvu smatraju da Vaše tvrdnje nisu istinite, zašto nisu izašli u javnost i demantovali Vaše navode i naravno to dokumentovali?

Upravo zato što koriste već pomenuti višedecenijski obrazac ponašanja, naučen i naslijeđen od prethodnih rukovodećih struktura, gdje se izbjegavanjem i ćutanjem pokušava zataškati problem, da bi to pitanje bilo što manje u medijima, u nadi da će javnost brzo zaboraviti. Ukoliko zataškavanje ne uspije, onda idu da relativizuju, skrenu priču na nešto što nije suština, kao što su sada svojim kratkim odgovorom "Viјestima" u vezi sa ovim pitanjem i uradili.

Odgovor koji je v.d. VDT-a Maja Jovanović dostavila, u koјem nam tumači ko je sve bio prisutan na Konferenciji državnih tužilaca i druge nebitne stvari, svjesno zaobilazeći suštinu, više je nego neozbiljan i neodgovoran, kako prema stručnoj javnosti tako i prema svim domaćim i međunarodnim adresama koje očekuju da tužilačka organizacija počne da se ponaša odgovorno, počne da rješava unutrašnje probleme i ponaša se suprotno dosadašnjim obrascima ponašanja tužilačke organizacije.

Ivanović „ugurana“ u TS sa јasnom ulogom

S obzirom da Maji Jovanović brzo ističe mandat, mislite li da će ovako izabran član TS opet da učestvuje u glasanju i odluci?

Ukoliko tužiteljka Ivanović i dalje bude učestvovala u radu Tužilačkog savjeta, tj. ako se taj problem ne riješi, a ona bude učestvovala u glasanju i odlučivanju o izboru v.d. VDT-a, što treba da bude početkom avgusta, to će baciti novu sjenku na rad Tužilačkog savjeta, kao centralnog organa tužilačke organizacije, i dovešće do toga da se ta odluka i sve druge mogu pobijati pred Upravnim sudom, s obzirom da je u njenom donošenju učestvovao član TS koji je protivzakonito izabran i uguran u TS sa jasnom ulogom, koju sam prepoznao od samog početka, a to je da opstruira i koči sve promjene u tužilačkoj organizaciji.

•Kako da građani vjeruju u tužilaštvo koje goni izvršioce krivičnih djela, a, kako Vi tvrdite, svoјe odluke lažira i krivotvori?

Sva skorašnja hapšenja dovela su do rasta povjerenja građana u tužilaštvo, ali znamo da par hapšenja i par kadrovskih promjena ne predstavljaju suštinski napredak, već samo početak reforme koja tek treba da se desi, a to je kompletno pospremanje tužilačke organizacije, s obzirom da na gore navedenim primjerima od slučaja "Mašnić", do ovog poslednjeg slučaja izbora tužiteljke Ivanović, gdje su gotovo godinu dana krili zapisnik sa IX Konferencije državnih tužilaca, od ostalih tužilaca i javnosti, vidimo da nismo puno odmakli u reformama i promjeni obrazaca ponašanja tužilačke organizacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:53