Андрија Ђукановић / - фото: Јутјуб
28/05/2022 u 14:11 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Андрија Ђукановић: Оволики криминал је био могућ само уз снажну подршку државе

Бојим се да су грађани, и поред мора доказа да је политичарима најважнији лични интерес, спремни да им опет дају подршку, истиче Ђукановић у изјави за "Дан"

Последња хапшења су сигурно резултат рада нове владе, али су значајно подржана са стране. Вјерујем да су ова хапшења послужила да се нова влада на самом почетку представи као одлучна у обрачуну са организованим криминалом. Да се пошаље порука јавности да се мијења однос према организованом криминалу и да почиње радикално другачије функционисање институција система, за које више нема повлашћених, већ се удара и на најкрупније рибе. Остаје да видимо да ли је ово само остављање првог утиска или ће се наставити са процесуирањем крупних случајева, казао је за "Дан" социолог и политички аналитичар Андрија Ђукановић.

Он је истакао да као друштво већ дуго имамо проблем са криминалом разних врста и облика.

– Криминал је код нас распрострањен у свим сферама друштва. Видимо да на криминал нијесу били имуни ни носиоци највиших судских функција. То је заиста поразан податак. Али то је и дефиниција организованог криминала – учешће власти. Оволики обим криминала не би био могућ да није постојала снажна подршка државе криминалцима. Нажалост, криминал је постао и начин живота. Од оних најситнијих криминалаца, па до обичних грађана који користе сваку прилику да преваре систем. У таквој атмосфери тешко је очекивати да друштво нормално функционише. Обрачун са криминалом захтијеваће велики кондицију, али ако институције напокон почну да функционишу, побједа је могућа – сматра Ђукановић.

Нема истинског дијалога

Према мишљењу нашег саговорника, јавни дискурс црногорских политичара прелази све границе доброг укуса и продубљује ионако већ јаке и дубоке подјеле.

– Немамо истински дијалог у политици. Готово сваког дана имамо на десетине саопштења којима се политички противници омаловажавају и међусобно вријеђају на најнижем нивоу. Мислим да се помало прави спектакл од политике, умјесто да се прионе на озбиљан посао. Вјерујем да би било много боље да је политичка сцена тиша. Овако се бављење политиком своди на мобилизацију бирачког тијела помоћу буђења најнижих страсти, а све с циљем да се прикупи што више гласова. Али за такво понашање политичара криви су и медији, који их до бесмисла пропагирају и форсирају политику као ударну тему – оцијенио је Ђукановић.

Према његовом мишљењу, објективни грађани виде на који начин политичари функционишу и шта су њихови циљеви.

– Знамо да је многима циљ властито богаћење и коришћење привилегија. Подсјетимо се само афере око додјеле станова и по каквим багателних цијенама политичари добијају станове које касније много скупље продају. Исте те станове грађани могу само да сањају а уколико и добију кредит, деценијама живе у дужничком ропству. Такође, чим дођу на власт, политичари се прво позабаве запошљавањем своје родбине и пријатеља. Можда звучи као банализовање, али управо је то оно што се збива и како се код нас схвата политика. Ипак бојим се да су грађани,и поред мора доказа да је политичарима најважнији лични интерес, спремни да им опет дају подршку. Немамо јавност, немамо слободног грађанина, иначе не бисмо причали о овим проблемима. Могуће да и сами грађани осуђују политичаре, али само онда кад то не иде у њихову корист. Грађани су, нажалост, саучесници у свим непочинствима која смо видјели у три последње деценије. Неко жмури за мало, неко за више, али сви за свој интерес, тако да не очекјем да ће под притиском грађана скорије промијенити начин схватања и практиковања политике код нас – закључио је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 05:42