Скупштина одлучује након усаглашавања на Административном одбору / IVAN PETROVIC-IPE
23/11/2021 u 07:39 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апел ЦГО: Избор челника ДИК-а да не буде предмет партиjске трговине

Нови предсjедник мора уживати широку подршку, то захтиjева стављање jавног, а не партиjског, интереса у фокус, па ће се и одговорност посланика према демократизациjи и европеизациjи мjерити и према овом избору, наводе из ове НВО

Локални избори у три црногорске општине – Мојковцу, Петњици и на Цетињу су за око двије седмице, а Административни одбор Скупштине Црне Горе jош ниjе предложио кандидата за новог предсjедника Државне изборне комисиjе (ДИК), коjа jе без предсjедника од jуна ове године, указују из Центра за грађанско образовање (ЦГО).

Они наводе да је поступак избора новог предсjедника одавно започет, али да из непознатих разлога, jош ниjе окончан.

– ЦГО изражава очекивање да ће Административни одбор хитно предложити, а Скупштина Црне Горе изгласати стручног кандидата, и да оваj избор неће бити предмет партиjске трговине. Позивамо чланове Административног одбора Милуна Зоговића (предсједник), Луиђа Шкрељу (замјеника предсједника), Радоша Зечевића, Владана Раичевића, Драгана Вукића, Мома Копривицу, Владимира Мартиновића, Милоша Конатара, Далиборку Пеjовић, Сузану Прибиловић, Дамира Шеховића, Кенану Струјић Харбић и Рашка Коњевића да отворе ово питање – поручују из Центра за грађанско образовање.

Вјерују у договор

Функциjа предсjедника ДИК-а остала jе упражњена након што jе Скупштина 17. jуна разриjешила дотадашwег предсjедника Алексу Ивановића на предлог Административног одбора, због одбиjања ДИК-а да 28. децембра прошле године верификуjе мандат посланици коалициjе "Црно на биjело", Суади Зороњић. Одбор jе jедногласно утврдио да су Ивановић и поjедини чланови ДИК-а повриjедили одредбе Закона о избору одборника и посланика, коjе су били дужни да примjењуjу досљедно и неселективно.

С обзиром да је Државна изборна комисија другостепени орган при одлучивању о изборним (не)регуларностима, достина правника сматра да су избори који су заказани за 5. децембар требали да се одложе јер нема ко да изборе спроведе, с обзиром да је и Уставни суд на неки начин у блокади.

Мисиjа ОЕБС-а у Црноj Гори охрабривала jе Скупштину да изабере шефа ДИК-а до краjа (првог) редовног засjедања парламента, што се такође ниjе десило. У парламентарној већини вјерују да би до договора ипак могло доћи како би се до краја сједнице започете 12. новембра и то питање нашло пред посланицима.

Они подјећају да је ОЕБС раниjе истицао да jе избор предсjедника коjи има богато искуство у области избора и изборне администрациjе значаjан у изградњи транспарентности ДИК-а, како би бирачима доказали да су избори и фер и слободни. Стога, наводе из ЦГО, нови предсjедник мора уживати широку подршку.

– То захтиjева стављање jавног, а не партиjског, интереса у фокус, па ће се и одговорност посланика према демократизациjи и европеизациjи мjерити и према овом избору – закључују из ове невладине организације.

Три од четири кандидата коjи су испуњавали услов за предсједника Државне изборне комисије су саслушани на Административном одбору, али коначан договор ниjе постигнут.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:43