Лого АСК / Лого АСК - Лого АСК
01/11/2022 u 11:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK izgubio skoro polovinu upravnih postupaka

- Okončano je 40 postupaka (uključujući predmete iz prethodnog perioda), a kršenje Zakona utvrđeno u 57,5 odsto predmeta (23), navedeno je u izvještaju o radu ASK-a

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) u 2021. godini izgubila je skoro polovinu upravnih postupaka pokrenutih u oblasti sprečavanja sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija. U izvještaju ASK-a za prošlu godinu, o kojem će danas raspravljati poslanici na sjednici Skupštine Crne Gore, navedeno je da su pokrenuli 50 upravnih postupaka.

- Okončano je 40 postupaka (uključujući predmete iz prethodnog perioda), a kršenje Zakona utvrđeno u 57,5% predmeta (23), navedeno je u izvještaju o radu ASK-a.

 Zbog kršenja odredaba ZSK koje se odnose na oblast ograničenja u vršenju javnih funkcija, Agencija je u 2021. podnijela 5 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupka nadležnim sudovima za prekršaje, od kojih je u jednom od suda traženo oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja.

 - Okončano je ukupno 8 postupaka (uključujući i one iz prethodnih godina), od čega su u 87,5% izrečene sankcije. Ukupan iznos novčanih kazni je 2.100 eura. Na osnovu predloga za oduzimanje imovinske koristi, osim izricanja novčanih kazni, sudovi su u dva predmetu (iz 2021. i 2019) oduzeli imovinsku korist stečenu izvršenjem prekršaja u iznosu od 8.655 eura” podaci su iz izvještaja.

 U 2021. godini organi vlasti su, prije postupka izbora/imenovanja, zahtijevali izvode iz evidencije Agencije za 127 lica, kako bi provjerili da li ima zakonskih smetnji za njihovo imenovanje, odnosno da li su u posljednje četiri godine prije kandidovanja, u svojstvu javnog funkcionera, bili razriješeni javne funkcije zbog povrede odredaba Zakona. Postupljeno je po svim zahtjevima organa vlasti i utvrđeno da za 126 lica nema smetnji za imenovanje, dok je u odnosu na jedno lice organ vlasti upućen da zatraži davanje Mišljenja nadležnog Odsjeka.

 Tokom 2021. godine, nakon donijetih konačnih odluka u vezi sprečavanja sukoba interesa javnih funkcionera, organi vlasti su postupili u 10 predmeta.

 - U 1 predmetu je izrečena disciplinska mjera – novčana kazna u iznosu 20 %mjesečne zarade u jednom mjesecu;  u 5 predmeta je izrečena disciplinska mjera – opomena;  u 1 predmetu organ vlasti je zaključio da nije nadležan da sprovede disciplinski postupak;  u 1 predmetu organ vlasti je obavijestio o namjeri o daljem postupanju (čekaju pravosnažnost Odluke). U 2 predmeta javni funkcioner je podnio ostavku, navedeno je u izvještaju.

(RTV Nikšić)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:09