Службени возило АСК / - МАНС
01/02/2023 u 12:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK: Registarske oznake promijenjene zbog prirode posla, MANS pokušava da prikaže Perović kao nedostojnu funkcije koju obavlja

Tačno je da ASK ima određeni broj službenih automobila bez registarskih oznaka CG ili MN, i to je jedna od rijetkih vjerno prenesenih činjenica u pamfletu MANS-a, navode u saopštenju

Najnoviji prilog u beskrupuloznoj kampanji koju MANS već dvije i po godine vodi protiv direktorice Agencije za sprječavanje korupcije Jelene Perović proziran je pokušaj bacanja pijeska u oči. Cilj je očit: predstaviti direktoricu nedostojnom funkcije koju obavlja, kako bi se to iskoristilo kao tobožnji argument u radu nezakonito obrazovane radne grupe za izmjenu Zakona o sprječavanju korupcije, u kojoj je zastupljena i ova NVO, a koja se nekim slučajem sastaje baš danas - saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

MANS: Direktorica ASK-a nezakonito prisvojila službeni BMWKako navode, upravo kroz aktivnosti te radne grupe i najavljene izmjene Zakona, MANS želi da, sa političkim partnerima, upodobi Agenciju svojim potrebama, bira kadrove u njoj i pretvori je u oruđe za ostvarivanju sopstvenih interesa.

- Tačno je da ASK ima određeni broj službenih automobila bez registarskih oznaka CG ili MN, i to je jedna od rijetkih vjerno prenesenih činjenica u pamfletu MANS-a. Razlog za takav postupak je logičan: regitarske oznake su promijenjene zbog prirode posla i zakonskih nadležnosti koje naša institucija ima- navode u saopštenju.

Tvrde da je odluka kojom se direktorici i pomoćnici direktorice dodjeljuju na stalnu upotrebu službena vozila donijeta na osnovu „Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u Agenciji za sprječavanje korupcije“.

- Odluka je u potpunosti je zakonita i u skladu sa članom 7 tog propisa i članom 5 i 12 „Uredbe o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore“. Taj pravilnik, baš kao i putni nalozi, dostupni su na internet stranici Agencije, koja svoje djelovanje zasniva na načelu transparentnosti. Da li se to može reći za MANS, koji korišćenjem pravnih praznina pribavlja za sebe enormnu finansijsku dobit na teret građana Crne Gore, a  čija izvršna direktorica prikriva da je bila javna funkcionerka, kako bi izbjegla prijavljivanje imovine? Da li će MANS, kada se u tolikoj mjeri zalaže za transparentnost rada državnih institucija, iste principe primijeniti i na sebi i otkriti građanima koliko sredstava i iz kojih izvora izdvaja kako bi dobio ovoliki medijski prostor?Za 22 godine radnog staža i 14 godina provedenih u obavljanju odgovornih funkcija sudije, predsjednice suda i direktorice Agencije za sprječavanje korupcije, koruptivni obrasci ponašanja bi bili primjetni po načinu donošenja odluka Jelene Perović i po njenom imovinskom stanju, koje je javno dostupno. To se ne može reći za imovinu čelnika MANS-a i sa njima povezanih lica, koja se brižljivo krije- ističu iz ASK-a.

Korišćenje službenih automobila je, kako kažu, tehnička stvar.

- Neka javnost prosudi koliku medijsku pažnju zaslužuje na zakonu zasnovana upotreba službenih vozila i koliko je zapravo model BMW-a – nabavljen, naglašavamo, u zakonito sprovedenoj proceduri – luksuzan u poređenju sa milion eura uzetih za zloupotrebu prava proisteklih iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama i ostalih pozitivnih pravnih propisa, ili, na primjer, u odnosu na dva stana u zgradi Bemaxa. Možda je krajnje vrijeme da Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost ispitaju određene segmente rada pojedinih pravnih lica, te da utvrde da li se proklamovanom borbom za zaštitu javnog interesa maskira borba za sticanje profita i prikupljanje podataka radi njihovog nezakonitog korišćenja- navode u saopštenju.

Izvrtanje činjenica, proturanje svakojakih poluinformacija i konstruisanje navodnih afera, kako kažu, nijesu od javnog interesa.

- Uporno podnošenje krivičnih prijava i zahtjeva za pokretanje upravnih postupaka protiv direktorice ASK možda zadovoljavaju nečije trenutne ambicije, ali konačni ishod tih slučajeva može biti samo jedan – njihova obustava. Ohrabreni smo činjenicom da uprkos neprestanoj medijskoj kampanji MANS-a građani i dalje imaju visok nivo povjerenja u naš rad, što pokazuju i posljednja istraživanja javnog mnjenja. Vjerujemo da i javnost prepoznaje svu licemjernost ovakvih saopštenja i „istraživačkog rada“ zasnovanog, u stvari, samo na uvidu u podatke koje ASK čini javno dostupnim, i uočava stvarne namjere njihovih autora, kojima nije stalo do dobrobiti zajednice, već isključivo do svoje koristi. Na kraju, s obzirom na to da je iz obraćanja MANS-a očigledno da se kretanje direktorice ASK prati i nezakonito snima, razumljiva je bojazan za njenu bezbjednost, o čemu namjeravamo da obavijestimo nadležne institucije- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. mart 2023 20:57