Logo ASK
31/05/2023 u 13:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK: Posao Agencije je da poštuje i primjenjuje zakon

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ne propisuje zabranu zapošljavanja u toku izborne kampanje za popunu slobodnih radnih mjesta predviđenih važećim pravilnikom o sistematizaciji, kako na određeno, tako i neodređeno vrijeme

Privržena načelima vladavine prava, Agencija za sprječavanje korupcije će se i dalje kretati u okvirima koje joj omogućava i propisuje zakonodavni okvir, kao i ukazivati na načine za njegovo unapređenje i neophodnost donošenja Zakona o Vladi, koji bi popunio brojne postojeće pravne praznine, saopšteno je iz ASK-a.

- Uprava za ljudske resurse je 26. maja, odnosno u toku trajanja kampanje za parlamentarne izbore, za potrebe Ministarstva kapitalnih investicija raspisala javni konkurs za šest generalnih direktora/direktorica direktorata u tom Vladinom resoru. Tim povodom u javnosti su se mogle čuti određene primjedbe na račun navodnog izostanka reakcije Agencije za sprječavanje korupcije, koje su u potpunosti pravno neosnovane. Nije na Agenciji da odobrava ili ne odobrava praksu zapošljavanja u posljednjim danima mandata Vlade, ili da ocijenjuje njenu svrsishodnost. Posao Agencije je da poštuje i primjenjuje zakon, navodi se u saopštenju.

Kkao ističu, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ne propisuje zabranu zapošljavanja u toku izborne kampanje za popunu slobodnih radnih mjesta predviđenih važećim pravilnikom o sistematizaciji, kako na određeno, tako i neodređeno vrijeme.

- Šta misli o pravnim propustima tog akta, koje ostavljaju prostor za različita tumačenja i moguće zloupotrebe, Agencija za sprječavanje korupcije je artikulisala još 2018. godine, kada je, na osnovu iskustava u primjeni Zakona i mišljenja eksperata, definisala 46 preporuka za njegovu izmjenu. Prihvaćena je 21, dok nije usvojen niz naših sugestija koje bi doveli do suštinskog poboljšanja i uklanjanja manjkavosti zakonskog teksta, te njegovog usaglašavanja sa Zakonom o prekršajima i Zakonom o izboru odbornika i poslanika. Privržena načelima vladavine prava, Agencija će se i dalje kretati u okvirima koje joj omogućava i propisuje zakonodavni okvir, kao i ukazivati na načine za njegovo unapređenje i neophodnost donošenja Zakona o Vladi, koji bi popunio brojne postojeće pravne praznine. Ipak, konačna riječ zavisi od političke volje i od donosilaca propisa, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. oktobar 2023 04:16