/ ASK
15/03/2023 u 12:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK: Stati na put praksi koja dovodi u pitanje kredibilitet i integritet izbornog procesa

Agencija poziva medije, organizacije civilnog društva i građane da jasno dignu glas i svojim djelovanjem utiču na donosioce zakona da izmjene zakonodavni okvir u korist opšteg dobra i podupiranja vladavine prava

Obradom pristigle dokumentacije, Agencija za sprječavanje korupcije je javno saopštila da joj je u dosadašnjem toku kampanje za izbor predsjednika Crne Gore dostavljeno više od 5.000 ugovora donijetih u skladu sa zakonima kojima se uređuju radni odnosi, prava i obaveze državnih službenika i namještenika i obligacioni odnosi, navode u saopštenju.

- Praksa sklapanja takvih ugovora nije zabranjena Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Ipak, podatak o tolikom broju morao bi da zamisli zakonodavce, kako bi se konačno stalo na put zaključivanju ugovora o radnim angažmanima koji bi mogli da utiču na percepciju i stvarni kredibilitet i integritet izbornog procesa, saopšteno je iz ASK-a.

Kako dodaju, Agencija je započela rad na analizi Zakona i predlozima za njegovu izmjenu. Ovo pitanje je bilo razmatrano i na sastanku koji je ASK održala 7. marta sa nevladinim organizacijama koje prate izbore (CEGAS, CRNVO, CGO, CeMi).

- Uvažavajući značaj ove teme, Agencija će na kraju izbornog procesa izvršiti analizu kompletne dokumentacije i uporediti podatke sa prethodnim ciklusima. Za javni interes možemo se boriti isključivo zakonitim sredstvima. U tom cilju, Agencija poziva medije, organizacije civilnog društva i građane da jasno dignu glas i svojim djelovanjem utiču na donosioce zakona da izmjene zakonodavni okvir u korist opšteg dobra i podupiranja vladavine prava, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:27