Đukanovič i Abazović / - BOJANA CUPIC
13/10/2022 u 13:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK utvrdila da Đukanović i Abazović nisu prekršili zakon; MANS: Odluke nisu doprinos borbi protiv korupcije

Direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je da je ovom odlukom, ASK zapravo i potvrdila najnovije nalaze izvještaja Evropske komisije koji se odnose na integitet i pristranost u njenom radu

Agencija za spriječavanje korupcije (ASK) je danas donijela odluku da su bivši i sadašnji premijer, Milo Đukanović i Dritan Abazović, u Dubai putovali kao fizička lica, kao i da se plaćena putovanja od strane trećih lica ne mogu smatrati poklonom u smislu zakona koji definiše sukob interesa.

Direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je da je ovom odlukom, ASK zapravo i potvrdila najnovije nalaze izvještaja Evropske komisije koji se odnose na integitet i pristranost u njenom radu i još jednom se promovisala kao prepreka za stvarnu borbu protiv korupcije na visokom nivou.

- Odlučujući po inicijativama MANS-a, ASK je u potpunosti prihvatila tumačenja Đukanovića i Abazovića da u Dubai nisu išli službenim povodom, već kao fizička lica, te da poklon u vidu plaćenih putovanja nije bio “u vezi sa vršenjem javne funkcije”. Osim toga, ASK je odlukom utvrdila da Đukanović i Abazović nisu bili u obavezi da prijave troškove putovanja u Dubai kao poklon, jer se ne radi o novcu, hartiji od vrijednosti ili dragocjenom metalu. Zauzimajući ovakav stav, ASK se nije osvrniula na definiciju poklona iz Zakona o sprječavanju korupcije koji kaže da je poklon predstavlja “stvar, pravo ili uslugu stečenu, odnosno izvršenu bez naknade i svaku drugu korist koja se daje javnom funkcioneru ili povezanom licu, u vezi sa vršenjem javne funkcije”, navodi Milovac.

Kako dodaje, pored toga ASK je propustila da primjeni i odredbu Zakona koja javnim funkcionerima zabranjuje da primaju poklone osim protokolarnih i prigodnih (vrijednosti niže od 50 eura), a povratne karte za Dubai i troškovi smještaja svakako nisu nešto što potpada pod pomenute kategorije.

- Najnovije odluke ASK-a su nažalost nastavak prakse koja direktno doprinosi ocjenama Evropske komisije o ograničenom napretku u borbi protiv korupcije, i iznova afirmiše sumnje u njenu objektivnost i nepristrasnost. Posebno je zanimljivo što ove odluke, na koje smo čekali mjesecima, a u slučaju Đukanovića i godinama, dolaze dan nakon objavljivanja izvještaja Evropske komisije, što cijenimo kao pokušaj da se sramotna praksa kojoj svjedočimo prepozna u tom dokumentu, istakako je Milovac.

Evropska komisija se, kako dodaje, u posljednjem izvještaju osvrnula na neriješene slučajeve iz prethodnog perioda, posebno kada su u pitanju slučajevi koji uključuju visoke funkcionere, a ovakvo njihovo rješavanje svakako nije doprinos borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava.

- Postupanje ASK-a je, nažalost, posljedica i nedostatka političke volje da se sprovedu ozbiljne antikorupcijske reforme i kreira zakonski okviri i snažna institucija čije postupanje neće biti uslovljeno kompromisima, bez obzira na to ko je na vlasti, zaključuje Milovac.

Podsjetimo, Agencija za sprečavanje korupcije ocijenila je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nijesu prekršili Zakon o sprečavanju korupcije zbog neprijavljivanja troškova putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate. Đukanović je, podsjećamo, u Dubai putovao u martu 2010. godine, dok je Abazović u glavnom gradu UAE Abu Dabiju i u Dubaiju bio u decembru 2021. godine. Postupak je pokrenut nakon inicijative NVO MANS.

U odluci Agencije se navodi da je Abazović je, navodi u odluci Agencija, istakao da je tačno da je u decembru boravio u Dubaiju i Abu Dabiju, ali ne kao javni funkcioner, već kao građanin.

U odluci ASK-a oko Đukanovića navodi se da je bio na putovanju u Dubaiju i da je troškove snosio organizator. Utvrđeno je i da je u slučaju putovanja u San Trope 2010. godine, troškove putovanja snosio Duško Knežević, pa ni u tom slučaju, prema odluci ASK-a, Đukanović nije prekšio zakon.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. jun 2023 06:37