Ilustracija / Лого АСК - Лого АСК
24/11/2022 u 15:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK: Zbog uvreda doživljenih u Skupštini Crne Gore, očekujemo izvinjenje predsjednice

Nijeste dostojni svojih pozicija zato što ste uzeli stan od građana, a lažete da sam ja to uradio. Govorite neistinu, niti jedan moj član porodice nijedan cent nije uzeo od ove države, vi ste uzeli stan od građana. Kako možete da sjedite tu, nijeste dostojni za to, poručio je poslanik Radulović predstavnicima ASK-a

Sa nadom da predsjednica Skupštine baštini vrijednosti kulture javne komunikacije, i manire domaćinskog ponašanja svojstvene crnogorskoj tradiciji, očekujemo da će pravovremeno reagovati i uputiti nam izvinjenje zbog doživljenog šikaniranja, saopštili su iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK). Oni su reagovali nakon današnje sjednice Skupštine. Inače, na sjednici Skupštine na dnevnom redu našao se izvještaj o radu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), i tom prilikom poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović kazao je predstavnicima ASK-a Jeleni Perović i Momčilu Raduloviću, da su "nedostojni svojih funkcija", nakon čega su oni napustili sjednicu.

- Nijeste dostojni svojih pozicija zato što ste uzeli stan od građana, a lažete da sam ja to uradio. Govorite neistinu, niti jedan moj član porodice nijedan cent nije uzeo od ove države, vi ste uzeli stan od građana. Kako možete da sjedite tu, nijeste dostojni za to, poručio im je Radulović.

Dodao je i da u ASK-u " brane mafiju, Mila Đukanovića i njegov nepotizam", te da nije tačno da su postigli fenomanalan rezultat. Istakao je da u Izvještaju EK stoji da je postignut napredak, te postoji jedno veliko "međutim", koje kaže da su "nedorasli, selektivni, nepravični kao Agencija".

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović najavio je da će poslanički klub te stranke pokrenuti proceduru za razrješenje upravljačkih organa ASK-a. Ranije, na skupštinskom Odboru, Izvještaj o radu Agencije nije dobio većinu.

Nakon završetka sjednice iz ASK-a su naveli da su se uvijek odazivali na pozive iz zakonodavnog doma uvjereni da su tu kako bi učvrstili institucionalne veze, osnažili partnerski odnos i bili jedni drugima oslonac u antikorupcijskom djelovanju. 

- Možemo da istrpimo da poslanici iznose politikantske kvalifikacije koje ne odgovaraju istini i da pobijaju navode koje su o našem djelovanju dali brojni međunarodni partneri, u prvom redu Evropska komisija, Grupa država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Možemo da istrpimo i činjenicu da se među izabranim predstavnicima naroda niko nije odazvao našem više puta upućenom pozivu da posjeti Agenciju za sprječavanje korupcije, upozna se sa njenom organizacijom i funkcionisanjem. Možemo da istrpimo i to što većina poslanika, usko slijedeći svoje političke i partijske interese, i nisu pročitali naš Izvještaj o radu za 2021. godinu. Međutim, ono što ne možemo i nećemo da trpimo su brutalne neistine i lične uvrede, nedostojne Skupštine i neprimjerene zvaničnoj i javnoj komunikaciji, kojima smo bili izloženi prilikom današnje posjete od strane uigranog tandema koji čine Branko Radulović i Branka Bošnjak, ističu iz ASK-a.

Kako dodaju: "Umjesto da Radulović pokaže lični i profesionalni integritet i izuzme se iz rasprave, imajući u vidu broj i ozbiljnost postupaka koji se pred Agencijom vode protiv članova njegove porodice, on je, gazeći pristojnost, preuzeo ulogu osvetnika iz zasjede, u čemu je dobio svesrdnu podršku predsjedavajuće Bošnjak".

Ističu da zbog ponašanja Radulovića traže javno izvinjenje predsjednice Skupštine, jer su kao njihovi gosti, u vrijeme obavljanja službene dužnosti, u instituciji koja bi trebalo da bude dom svih građana, bili suočeni sa "najprizemnijim klevetama i drskim pokušajima omalovažavanja".

- Sa nadom da predsjednica Skupštine baštini vrijednosti kulture javne komunikacije, i manire domaćinskog ponašanja svojstvene crnogorskoj tradiciji, očekujemo da će pravovremeno reagovati i uputiti nam izvinjenje zbog doživljenog šikaniranja. U suprotnom, doživjećemo to kao očigledan primjer urušavanja ugleda Skupštine Crne Gore, u kome nemamo namjeru da učestvujemo, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:48