JOVANA DRAGOVIĆ / - FOTO: POKRET EVROPA SAD
19/05/2024 u 18:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

AŽ PES: Oštro osuđujemo sesksistički komentar Stamatovića upućen novinarki Ireni Tatar

Asocijacija žena Pokreta Evropa sad osudila je komentar Aleksandra Stamatovića upućen novinarki Ireni Tatar. Predsjednica asocijacije Jovana Dragović kazala je da na ovakve uradke i komentare ne bi smio niko ostati imun, niti žene, niti muškarci, kao i svi ljudi zdravog razuma.

- Svjedoci smo ovih dana raznoraznih seksističkih, mizoginih i nepravednih uradaka usmjerenih ka ženama u Crnoj Gori. A svi su izgledi da se ti dani u našoj zbilji neće uskoro završiti, sve dok Apelacioni sud potpuno nepravedno i nesavjesno, iskazujući ogromno nepoštovanje prema sudijama u prvom stepenu, preinačuje odluku za krivično djelo silovanja u pogledu kazne zatvora sa 15 godina, na “čak” osam godina - navodi se u reagovanju koje potpisuje Dragović.

Pita se kakvu poruku nam šalje pravosuđe kad, za krivično djelo u produženom trajanju, koje se ponavljalo, dakle, duplo smanjuje kaznu počiniocu.

UCG: Osuđujemo krajnje neprimjeren diskurs koji je Stamatović uputio urednici emisije Ireni Tatar

- Šalje poruku da se u našem društvu ne plaća skupo ni napad na život i tijelo žene, a kamoli verbalni napad. Tako je u jednoj emisiji, jedan univerzitetski profesor izjavio da je obraćao pažnju samo na fizički izgled novinarke koja je uređivala i vodila emisiju. Dakle, sve ovo nam šalje poruku da je svakome, u nejavnom i javnom diskursu dozvoljeno da ženu, na našu i svačiju žalost, posmatra prvo kao objekat. Očigledno je da naše društvo zaostaje za civilizovanim i emancipovanim društvima vjekovima, pa bi onda ekvivalentno tome bilo i da se vratimo i uvrstimo drakonske kazne, ne bi li se stvari dovele u balans. Stop mizoginiji i seksizmu - poručila je Dragović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

21. jul 2024 19:03