Ива Бајковић / - приватна архива
24/10/2021 u 13:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Баjковић: Или реконструкциjа Владе одмах или приjевремени избори

Грађани Црне Горе и држава немаjу ништа од сликања функционера испред америчких институциjа, а када су већ отишли у САД – могли су вриjеме да искористе и да науче неколико лекциjа о поштовању Устава и патриотизму, каже Бајковић

Платформа за Црну Гору позива све актере на политичкоj сцени да се коначно договоре о наjављеноj реконструкциjи Владе или да договоре организовање приjевремених избора jер jе овакво стање неодрживо и штетно. То нам показуjе и ескалациjа насиља и криминала, дивљање националистичких група, те немогућност контроле и трансформациjе безбjедносног сектора, каже Ива Бајковић.

- Грађани Црне Горе и држава Црна Гора немаjу ништа од сликања функционера испред америчких институциjа, а када су већ отишли у Сjедињене Америчке Државе – могли су вриjеме да искористе и да науче неколико лекциjа о поштовању Устава и патриотизму. Чињеница jе да већ мjесецима робуjемо инаћењу jедне мањине коjа се и сама полако осипа, и коjа потпуно игнорише вољу грађана исказану на изборима 2020. године - истиче Бајковић.

Сматра да морамо као држава и као друштво да кренемо наприjед, а да то нећемо успjети уколико се они коjи су узурпирали већину функциjа не суоче са реалношћу и не отпочну процес реформи коjи захтиjева много више од бескраjног твитовања и популистичких изjава коjе немаjу пуно везе са стварним стањем ствари.

- Нама коjи смо се окупили око идеjа Платформе за Црну Гору jе на првом мjесту држава коjа ће бити функционална и чиjе ће институциjе почети да раде неоптерећене притисцима из различитих политичких и неформалних центара. Зато  са великом забринутошћу посматрамо како се ова агониjа одуговлачи. Уколико се под хитно не пронађе рjешење, на губитку ће бити грађани али немоjмо заборавити да се поjедини данас коцкаjу и са судбинама генерациjа коjе долазе - истиче она.

Каже да ако Влада ниjе у стању да обезбиjеди подршку већине коjа jоj jе омогућила да се формира, те ако "данас тражи партнере на губитничкоj страни – што се бjелодано види свакодневним спорним и дискутабилним именовањима активиста поражених политика на високе државне функциjе, онда та влада не треба да постоjи у саставу у коjем jе већ да прихвати или реконструкциjу или нове изборе".

- Ми у Платформи за Црну Гору немамо дилеме да jе ДПС Мила Ђукановића поражена политичка опциjа и да jе екстремно радикализована, те да у том смислу немамо никакве боjазни да се они могу вратити. Много jе горе по грађане, оне коjи су извоjевали побjеду на изборима и оловком освоjили демократиjу то што се такозвани здраво крило ДПС формира њима на очи преко службеника Владе Црне Горе коjоj су они дали подршку - истиче Бајковић испред Платформе за Црну Гору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:57