Borislav Banović / - ŽK
31/10/2021 u 12:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бановић: Ванредни избори наjреалниjа опциjа

Он jе казао да слаба Влада не може да одговори на броjне економске, социjалне и здравствене проблеме са коjима се суочава црногорско друштво

Расписивање ванредних парламентарних избора у Црноj Гори jе због дубоке кризе унутар Владе и парламентарне већине, наjреалниjа опциjа, оциjенио jе замjеник предсjедника Социjалдемократске партиjе (СДП) Борислав Бановић.

Он jе казао да слаба Влада не може да одговори на броjне економске, социjалне и здравствене проблеме са коjима се суочава црногорско друштво.

“Тако да jе много више разлога да се ова Влада не реконструише и не “калаише” него да се миjења”, навео jе Бановић у интервjуу агенциjи МИНА.

На питање да ли сматра да би требало расписати ванредне парламентарне изборе ако не дође до реконструкциjе Владе, он jе рекао да су због дубоке кризе унутар Владе и владине већине избори наjреалниjа опциjа.

Међутим, како jе додао Бановић, док год Скупштина ниjе распуштена, она има легитимитет да тражи и друга рjешења.

“У многим западним демократиjама с правом се избjегаваjу ванредни избори, jер су израз политичке кризе и спора и могу jош више да подиjеле друштво, него се од народних посланика очекуjе да нађу пут до стабилизациjе политичких прилика”, навео jе Бановић.

Он jе оциjенио да jе актуелна Влада настала на погрешним основама и са погрешним циљевима.

“Успоставити хегемониjу jедне нациjе и jедне цркве - српске, у вишенационалноj и вишевjерскоj заjедници jе погрешно, штетно и опасно”, рекао jе он.

Црна Гора се, како jе казао, управо са таквим посљедицама суочава након годину мандата Владе.

“Убрзо jе постало jасно да Српска православна црква (СПЦ) жели да наплати подршку коjу jе Влади дала и употриjеби политичку моћ коjу jе стекла излазећи на политички терен”, навео jе Бановић.

Према његовим риjечима, та моћ се исказуjе директним кадровањем СПЦ, са врха Владе па на ниже, али и изласком из храмова, заузимањем jавног, грађанског, заjедничког простора.

“Сjећате се “кађења” фудбалских терена, ватрогасних станица, школа”, навео jе Бановић.

То су, како jе казао, примjери како се узурпира нешто што припада свима.

“Када се томе дода дискриминациjа других народа, а посебно Цногораца, jер се њима не признаjе ни да буду то што jесу, онда jе jасно да jе ова Влада од почетка на криво насађена”, рекао jе Бановић.

Jедан од лидера Демократског фронта Небоjша Медоjевић раниjе jе казао да сматра да jе jедино рjешење за излазак из актуелне политичке кризе укључивање међународног фактора, коjи би се поjавио као медиjатор и омогућио диjалог свих парламентарних партиjа.

Бановић jе, коментаришући ту оцjену, навео да jе неодговорно и да jе неспособним политичарима лакше позвати међународне представнике у помоћ, него да се прво сами потруде и покушаjу да пронађу компромисна и праведна рjешења за насталу кризу.

Упитан да ли jе то прихватљиво за СДП, он jе рекао да jе у предлогу неjасно шта се под интернационализациjом подразумиjева, па би са ставом сачекали.

СДП, како jе навео, од почетка године позива на разговор и договор око многих питања, али наилази на ћутњу парламентарне већине.

Бановић jе казао да jе тешко очекивати да парламентарна већина води диjалог са СДП-ом, ако не могу ни међу собом то да раде без сталних препуцавања и увреда.

Одговараjући на питање колико jе реално да мањине прихвате улазак у реконструисану Владу, он jе рекао да су у руководствима тих партиjа искусни политичари, коjи су препознали два проблема Владиних позива.

Први проблем jе, како jе навео Бановић, непостоjање стварне жеље да мањине буду равноправне, “осим колико су Влади потребне да се осигура додатним гласовима и поправи мањак демократског легитимитета”.

Како jе казао, да jе другачиjе припадници мањинских народа би имали равноправан приступ многим државним и административним позициjама и не би били смjењивани само зато што су припадници другог народа и партиjе.

“И други jе што препознаjу намjеру да би на таj начин у Влади били представници свих осим Црногораца грађанске и националне ориjентациjе, што значи и колико jе штетно за грађанско друштво ако jе неко, у овом случаjу наjброjниjи народ, стављен у политички гето и изолациjу”, навео jе Бановић.

Према његовим риjечима, управо то се покушало на Цетињу 4. и 5. септембра.

“Да се овог пута и политички и физички Црногорци сведу на двиjе цетињске улице и блокираjу и према манастиру и према излазу из града”, рекао jе Бановић.

Он jе навео да jе то била реална, али и метафоричка слика, покушаj да им се узме прошлост на jедноj и савременост и будућност на другоj страни, “како би се оствариле краjње и суштинске намjере, њихово понижавање и на краjу нестанак”.

“И приjе ових догађаjа лидери мањинских странака су били довољно мудри, а имаjу негативно искуство на сопственоj кожи, да препознаjу какве би посљедице њихово учешће у таквим намjерама имало за будуће односе њиховог народа са Црногорцима”, рекао jе Бановић.

Он jе поручио да зато очекуjе да ће и убудуће одбити ту врсту “дарова”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:04