Aleksa Bečić / - FOTO: RTNK
23/11/2022 u 17:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić: Bilo ustavnog suda ili ne, Đukanović od 20. maja neće biti predsjednik

Predsjednica Skupštine najkasnije do 20. januara bi trebala da raspiše predsjedničke izbore. Izbori se održavaju u roku od 60 do 90 dana od dana raspisivanja, kazao je Bečić

Ustavni sud je neophodno odblokirati za funkcionisanje države i svih institucija i procesa koji su pred nama, kazao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, gostujući u emisiji "Kontakt" RTV Nikšić.

Imali Ustavni sud ili ne, Milo Đukanović od 20. maja 2023. godine neće biti predsjednik Crne Gore. Imajući u vidu da predsjedniku države mandat traje pet godina, Bečić ističe da je Ustav jasan po tom pitanju.

- Time što hoćemo funkcionalan Ustavni sud, želimo da damo doprinos da svi procesi teku nesmetano, između ostalog i kada je u pitanju izbor novog predsjednika Crne Gore. Bilo Ustavnog suda ili ne, dobila Crna Gora do 20. maja sljedeće godine novog predsjednika države ili zbog eventualne blokade ili opstrukcije ne dobila, sadašnji predsjednik Milo Đukanović od tog trenutka nije više predsjednik, ne može pokrivati tu funkciju - istakao je Bečić.

U situaciji kada predsjedniku Crne Gore istekne mandat ili je spriječen da obavlja svoju funkciju iz drugih razloga, saglasno Ustavu, predsjednik Skupštine preuzima dužnosti predsjednika države, u ovom slučaju to je gospođa Danijela Đurović. Ona ima zakonsku obavezu da raspiše izbore, napominje Bečić.

- Predsjednica Skupštine najkasnije do 20. januara bi trebala da raspiše predsjedničke izbore. Izbori se održavaju u roku od 60 do 90 dana od dana raspisivanja. Ako bi se opredijelila za posljednji rok, izbori bi se održali najkasnije 20. aprila. Ono što je jasno to je da će od 20. maja sadašnji predsjednik države biti bivši - ističe Bečić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. februar 2023 11:23