/ - ALEKSA BEčIć (FOTO: DEMOKRATE)
28/01/2023 u 09:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić: Crna Gora može biti uspješna samo ako je građanska

Bečić je zahvalio Mekartiju na pozivu poslanici Demokrata Tamari Vujović za učešće na Globalnoj konferenciji žena u Vašingtonu

Crna Gora može biti uspješna samo ako je građanska, rekao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić dodajući mladi ljudi, neopterećeni prošlošću najbolje mogu pobijediti nacionalizam, ekstremizam i duhove devedesetih.

Kako je saopšteno iz Demokrata, Bečić je, u okviru višednevne radne posjete Vašingtonu, razgovarao sa direktorom za Evropu u Međunarodnom republikanskom institutu (IRI) Polom Mekartijem.

Bečić je zahvalio Mekartiju na pozivu poslanici Demokrata Tamari Vujović za učešće na Globalnoj konferenciji žena u Vašingtonu.

- Naši mladi i žene su veoma aktivni u svim IRI programima, pa me dodatno raduje činjenica što se IRI vratio u Crnu Goru i otvorio kancelariju u Podgorici- naveo je Bečić.

On je kazao da je IRI poznat po tome da svojim programima spaja ljude na Balkanu, što njihovu ulogu čini istorijskom.

- Crna Gora može biti uspješna samo ako je građanska, zato moramo pobijediti nacionalizam, ekstremizam i duhove devedesetih, a to najbolje mogu uraditi mladi ljudi, neopterećeni prošlošću. Samo onaj ko pobijedi predrasude, može da pogleda u budućnost- naglasio je Bečić.

On je kazao da Demokrate postoje osam godina, da imaju veoma jaku infrastrukturu, vlast u 80 odsto lokalnih samouprava, kao i da su veoma ponosne na svoju evropsku i evroatlantsku orijentaciju.

Kako je rekao, još više su ponosni na to što nikada ne prave kompromise sa ključnim i temeljnim evropskim i zapadnim vrijednostima.

- Upravo zbog takvog svojstva i beskompromisne privrženosti pomenutim vrijednostima, uspjeli smo da oslobodimo Tužilački savjet od političkog uticaja, što već daje konkretne rezultate- saopštio je Bečić.

On je naveo da to nije dovoljno, već da su potrebne reforme i u sudstvu, jer sve grane vlasti moraju biti nezavisne, kako bi isporučile dobre finalne rezultate.

Kako je saopštio, transparentnost je najbolja odbrana od korupcije i kriminala. Bečić je kazao da se upravo time vodio obavljajući funkciju predsjednika Skupštine Crne Gore.

- Za vrijeme mog mandata, mijenjali smo protokole i procedure, ali ne i državne službenike. Zato, ako nema skrivenih namjera, onda je transparentnost jednostavna, ali i poželjna, jer štiti sve – i pojedinca i kolektiv- saopštio je Bečić.

On je naveo da su se do pojave Demokrata, vrlo rijetko mogli vidjeti mladi ljudi na mjestima odlučivanja.

- Mi smo otpočeli tu revolucionarnu promjenu, tako što smo dali najmlađe predsjednike najznačajnijih državnih i lokalnih institucija, potpredsjednike, generalne sekretare na tlu Evrope- rekao je Bečić.

Mekarti je zahvalio Bečiću na saradnji, naročito u dijelu podrške prilikom ostvarivanja programa IRI-ja, dodajući da u tom smislu, Demokrate predstavljaju veoma važan politički subjekt za njihovu organizaciju.

On je kazao da se raduju što mogu da se bave tradicionalnim političkim pitanjima i problemima, poput učešća mladih i žena u politici.

- Pokrećemo i nove programe poput transparentnosti i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na lokalnom nivou, ali i program dobrog upravljanja u crnogorskoj Skupštini na čemu sam Vam posebno zahvalan, jer su Demokrate bili značajna podrška ovom projektu- rekao je Mekarti.

On je istakao da u IRI-ju i Vašingtonu veoma cijene Demokrate, upravo zbog toga što ih predvodi Bečić.

- Ovo iz razloga što sam se uvjerio koliko ste uspjeli da unaprijedite zakonodavni dom kada ste bili predsjednik Skupštine Crne Gore. Zato što Crnoj Gori želim sve najbolje i zato što je vidim kao modernu i evropsku državu, a vi tome možete dati ključni doprinos, jer imate jedinstvene stavove- zaključio je Mekarti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:38