Posjeta delegacije Senata Republike Francuske Crnoj Gori / - IGOR SLJIVANCANIN
16/09/2021 u 15:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић - Де Сидрак: Црна Гора има највише изгледа да буде прва наредна чланица ЕУ

Француска ће наставити са подршком придруживања

Француска је увијек подржавала и наставиће да подржава процес придруживања Црне Горе Европској Унији која је на том путу, као дио Западног Балкана, највише напредовала  - поручено је са данас одржаног састанка предсједника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића са Мартом де Сидрак, предсједницом делегације Групе пријатељства Француска - Балкан Сената Републике Француске. 

На састанку је оцијењено и да је управо парламентарни ангажман једна од најважнијих и неизоставних претпоставки напретка у рјешавању  захтјевних питања у сфери законодавних рјешења и владавине права.

Констатујући важност првог састанка са сенаторима Француске након прошлогодишње демократске смјене власти, Бечић је казао да континуирани политички дијалог представља темељ у изградњи добрих билатералних односа. Он је поздравио Француску афирмацију европске интеграције Црне Горе  и изразио очекивање да редовна комуникација са француским Сенатом значајно може допринијети унапређењу европских вриједносних стандарда. 

- Парламентарна сарадња, кроз непосредност, отвореност и спонтаност, најбољи је начин да постојеће везе буду додатно оснажене и учвршћене - казао је Бечић.

У том контексту, предсједник Бечић је поновио да Црна Гора остаје посвећена испуњавању спољнополитичких циљева из Споразума лидера парламентарне већине, наводећи да залагање западних партнера у оквиру Берлинског процеса доприноси јачању стабилности Западног Балкана.

Он је нагласио да Црна Гора има убједљиво највише изгледа да буде прва наредна чланица ЕУ. 

Упознајући француску делегацију са резултатима који су у претходних годину остварени у сфери владавине права и рјешавања проблематике организованог криминала,  Бечић је нагласио да су управо то изазови чијем се рјешавању приступило приоритетно. 

Изразивши задовољство чињеницом да је Црна Гора највише напредовала у процесу приступања, предсједница Групе пријатељства Марта де Сидрак је поздравила искорак ка унапређењу парламентарног партнерства и нагласила да овај вид кооперације представља додатан подстрек у изградњи традиционално добрих односа двије пријатељске земље.

Она је исказала интересовање за актуелне политичке прилике у Црној Гори, те подсјетила да ће Француска наставити да снажно подржава напоре Црне Горе у правцу пуне интеграције у ЕУ. 

Током сусрета, сенаторка де Сидрак је исказала посебно интересовање за питање владавине права, законодавства и стабилности региона, наглашавајући да је без Парламента тешко постићи напредак у овим областима.  

Уз обострано задовољство чињеницом да је 27. сазив Скупштине Црне Горе обиљежен јачањем контролне и надзорне функције, те снажењем родне равноправности, акцентован је и значајан напредак Скупштине Црне Горе у правцу јачања транспарентности и отворености, уз закључак да су то вриједности које његује и Француска. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:09