Бечић / Фото: Иван Петровић Ипе
18/05/2022 u 21:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Дритану сам отворио врата своје куће, а он ми је забио нож у леђа

Вријеме је мајсторско решето, магла ће проћи, а истина доћи, тако да остављам времену и људима да суде, казао је лидер Демократа

Црна Гора је добила владу с никад мање легитимитета и легалитета, али са никад више функција и фотеља, казао је лдиер Демократа Алекса Бечић у разговору за Kурир.

Бечић, који је доскоро био предсједник Скупштине Црне Горе, тврди у разговору за Курир да је формирањем мањинске владе изневјерена воља грађана са избора августа 2020. године, те да се овим на власт полако враћа тада свргнута Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића.

Црна Гора је добила нову владу, ваша странка није присуствовала сједници Скупштине на којој је она изгласана. Зашто? И зашто мислите да је "мањинска влада класична политичка скаламерија"? Шта мислите да стоји иза свега?

- Посланици Демократа нису присуствовали првој сједници Скупштине Црне Горе зато што је сазвана у потпуности супротно Уставу и Пословнику Скупштине. У овом случају посланици, а не предсједавајући, сазвали су сједницу, чиме је учињен опасан преседан. Тако да је мањинска влада производ и правног и политичког насиља. Поред тога, мањинску владу води предсједник партије која има три посланика, док исту чине партије које имају више министара него посланика, партије које имају заједно 16 посланика, а 21 министарску позицију, партије које имају супротстављене ставове о бројним програмским унутрашњим и спољнополитичким питањима, тако да је јасно да је Црна Гора добила владу с никад мање легитимитета и легалитета, али са никад више функција и фотеља. Из свега наведеног евидентно је да ћемо имати најнестабилнију владу с најкраћим мандатом у историји Црне Горе.

Је ли формирањем ове владе заправо изневерена воља грађана са избора августа 2020. године?

- Апсолутно је погажена изборна воља грађана од 30. августа, дана кад је Црна Гора први пут у својој историји сменила власт на изборима. Дакле, нису то били уобичајени избори као у неким зрелим демократијама, па да разумемо математичке прекомпозиције у току скупштинског мандата, већ избори на којима је смењена тродеценијска власт ДПС. Самим тим, нова антидемократска власт је формирана супротно и члану 2 Устава Црне Горе, који каже да се не може успоставити нити признати власт која није производ слободно изражене воље грађана на изборима.

У овом случају имамо чињеницу да се, са једне стране, на власт без избора враћају они који су признали да су изгубили на изборима, а са друге стране да они који су на једној платформи добили гласове и мандате на изборима, данас на потпуно супротној платформи, варајући бираче, праве власт са онима које смо побиједили на изборима. Дакле, ради се о уџбеничком примјеру гажења демократских принципа и обесмишљавању исказане воље бирача на изборима. Уосталом, странка која сад има предсједника владе је то и признала следећим ријечима: "Да смо током изборне кампање казали да ћемо након избора с ДПС, не бисмо добили гласове које смо на изборима освојили."

Да ли је оваква влада, у неку руку, победа и повратак ДПС Мила Ђукановића на власт?

- Апсолутно да оваква влада, која зависи у потпуности од воље ДПС и господина Ђукановића, имајући у виду да ДПС чини две трећине нове парламентарне већине, омогућава ДПС да се врати у позиције моћи и одлучивања, јер нова влада представља класичан примјер владе која је на даљинском управљачу ДПС и којој суштинска моћ станује у згради предсједника Црне Горе.

Kо се у Црној Гори плаши нових избора?

- Избора, оловке и суда народа се плаше они који су свјесни да су обманули народ и преварили бираче. Да није тако, да мисле да су учинили добар избор, не би тако панично бјежали од ванредних парламентарних избора, већ би своју нову понуду представили грађанима на изборима, гдје се једино решавају овако сложена политичка питања и политички заокрети. Видјели сте да су, у страху од народа, прије неколико дана - усвајањем скандалозног и антиуставног закона о одлагању редовних локалних избора - побјегли чак и од локалних избора, који је требало да се одрже у главном граду и највећем броју црногорских општина у јуну, имајући у виду да за неколико недеља истичу четворогодишњи мандати локалним скупштинама. Овако паничан бијег од избора се не памти у историји европске политике, али од суда народа нико није успио побјећи, тако да ће народ Црне Горе убрзо на локалним, редовним предсједничким и ванредним парламентарним изборима исправити ову велику неправду.

Сарађивали сте с доскорашњим премијером Здравком Kривокапићем и донедавним потпредсједником, а сада предсједником владе Дританом Абазовићем. Kолико сте били задовољни сарадњом с првим, а колико с другим?

- Господин Kривокапић је човек који је ушао у сам врх политике, вјерујем с најбољим намјерама и чистим мотивима, али без претходног политичког искуства и сопствене политичке партије, што је у политици, а посебно балканској, озбиљан хендикеп. Нисам га познавао прије 30. августа 2020 године, али смо имали коректну сарадњу као два државника без обзира на то што је био одређени број питања на која смо другачије гледали, али сам се увијек трудио да свој став или добронамјеран савјет саопштим у личној комуникацији, а не путем и преко медија. Мислим да се тако најбоље чувају људи и међусобни односи.

Са друге стране, Дритан Абазовић, коме сам великодушно пружио руку прије неколико година, отворио врата и своје партије и куће, снажно подржао његов долазак на чело УРА, забио ми је нож у леђа. Наравно, нисам прошао боље него сви други који су некада господину Абазовићу били надређени у хијерархији, било у партији, коалицији или извршној власти, али овдје јесте присутна и додатна димензија због пријатељских односа које смо некад имали. У сваком случају, вријеме је мајсторско решето. Магла ће проћи, а истина доћи, тако да остављам времену и људима да суде.

image

Абазовић и Бечић

Фото: Срђан Бољевић

Недавно је ухапшена бивша предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица, која је оптужена да је прикривала чланове клана свог сина Милоша Меденице како не би били откривени и ухапшени. Вјерујете ли у искрену борбу против криминала и корупције у Црној Гори?

- Са чиме смо се све ми борили као опозиција, колико су услови за борбу били неравноправни и колико је била велика побједа над бившим режимом 30. августа говоре и најновији запањујући случајеви из области организованог криминала и корупције. Случајеви које је открио Европол потврђују оно што смо тврдили годинама - да је врх највећег броја црногорских институција, а посебно је поражавајуће што је међу њима и врх правосуђа, срастао са организованим криминалом и корупцијом. Зато сам поносан што сам као предсједник Скупштине, заједно с посланицима Демократа и другима колегама, успио да обезбиједим да крајем године добијемо независан, професионалан и самосталан Тужилачки савет, који је избором нових челника на челу Врховног и Специјалног државног тужилаштва већ почео да испоручује конкретне резултате.

Вјероватно је сада јасније зашто се одмах након избора новог Тужилачког савјета од стране Скупштине кренуло с рушењем побједничке парламентарне већине и мене лично. Међутим, борба против криминала и корупције је борба коју Црна Гора мора да добије због своје будућности.

Рука правде неће стати, а надам се да ћемо ускоро на изборима ослободити и друге институције како бисмо дали пуну потпору и подршку оним институцијама које треба да кључно изнесу те процесе. На крају тврдим, ова влада и нова парламентарна већина су настали на платформи страха од борбе против организованог криминала и корупције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:42