Алекса Бечић / - фото: РТЦГ
30/09/2021 u 20:25 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Све сем реконстукције издаја, УРА хоће нестраначку Владу, а њен предсједник је у њој

Казао је да је учињено доста на путу реконструкције и имају спремност 37, 38 посланика и премијера

Предсједник парламента Алекса Бечић поручио је да је реконстуркција Владе једини пут, те да је последњи састанак парламентарне већине био савршен.

 - Ми смо уз све разлике дошли до сагласја о овим питањима и издали саопшштење који је био први корак ка разрјешењу кризе, након тога је и премијер пристао да разговара о реконструкцији. Иако смо се залагали за другачији модел, данас ћемо бити на њеном бранику. Ми нисмо ничим условљавали и уцјењивали. Ми смо партнери разговарамо директно и никоме не дјелимо пацке.  Ја сам коректан и колегијалан, ја нећу да дијелим пацке преко медија. Тако се то ради - казао је он у емисија Аргументи на РТЦГ.

Казао  је да је учињено доста на путу реконструкције и имају спремност 37, 38 посланика и премијера.

- Ми смо имали већ позив премијера на разговор, ти рагзговори ће се наставити. Ту ће се наставити сва питања која су потребна. Утврдиће се принципи, има довољно простора да сви буду задовољни - додао је он.

Бечић је истакао, нека грађани цијене да ли УРА подиже цијену, свако је једнако битан.

- Грађани желе стабилизацију политичких прилика, и наставак процеса. То је жеља оних који су гласали за промјене - оцијенио је он.

Бечић је истакао и да су мањинске партије добродошле у реконструисану Владу.

Навео је у да је споразум који су потписали свето писмо, а сваки договор ће бити направљен на бази тог споразума.

- Кад смо потписали тај споразум рекао сам да смо ми гарант да он неће бити угрожен и да ће бити одбрањен. Ништа не може да угрози споразум. У ових годину када је тај споразум био нападнут, увијек сам био на његовом бранику - додао је он.

Како је навео споразум коју су потписали 8. септембра ни у једном дјелу не говори о експертској влади.

- Ми смо заједничком изјавом тада да политичка припадност не може бити политичка припадност лимитирајући фактор са учешће у Влади. Шта је то експерт у Црној Гори, ко је тај ко то одређује. Је ли то УРА или Демократе, наше колеге из УРА, инсистирају на нестраначкој влади а једини имају политичара у њој - напоменуо је Бечић.

УРА жели да прво да изабере Тужилачки савјет, а како је додао и то може да буде прва тачка засједања о реконстукцији Владе.

 - Можемо прво Тужилачки савјет, па онда да расправљамо о реконструкцији Владе, увијек се може наћи рјешење - додао је он.

Рекао је и да има посланика који су и експерти у неким областима

Како је подсјетио, Кнежевић је раније казао да нико неће дирати споразум који су потписали он, Кривокапић и Абазовић.

Поновио је да је сусрет под Острогом донио пропаст.

 - Када је био сусрет под Острогом, тај сусрет је донио пропаст. Није дошло до рјешења, ја нисам био присутан, била је гора ситуација након тог састанка него прије. Ми смо се наредног јутра пред очима јавности договорили да ја будем предсједник парламента, а Кривокапић премијер - навео је он.

Најљепшим политичким успјехом сматра повећање плата здравственим радницима, увођење дјечијег, бесплатних уџбеника... Похвалио је и социјално-економске мјере нове Владе.

Бећић је поручио да ова власт нема потребу да прави закулисне радње и похвалио и историјску заплијену кокаина.

Он је рекао и да је Црна Гора за ЕУ најлакши тест.

  - Отворили смо сва поглавља. Немамо отворених проблема са земљама окружења. Црна Гора са свим што је урадила на ЕУ путу, сигуран сам да ће испунити своје резултате. Из ког год угла да гледате ЦГ ће бити тест. Ми смо добар примјер и мотивација другима, кад постанемо чланица ЕУ. Ово је нешто што остављамо иза нас и даћемо тај импулс. Ми смо идеалан примјер за ЕУ да докаже да процес прикључивања живи - оцијенио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. maj 2024 19:42