Бечић се обраћа младима у Скупштини / - фото: Скупштина ЦГ
01/12/2021 u 13:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић имао осам службених путовања: За карте и хотел потрошио 2.693 еура, одрекао се дневница

Од сада, јавним приказивањем трошкова предсједника Скупштине, постигнут је корак даље у циљу отворености рада парламента ка грађанкама и грађанима

По први пут до сада, на интернет презентацији Скупштине, биће објављен преглед трошкова службеног пута, трошкова смјештаја као и припадајућих дневница по основу службеног пута ван земље и активности у земљи, предсједника Скупштине Црне Горе, саопштио је савјетник предсједника парламента Александар Новосел,

Како је истакао, Скупштина, наставља да дјелује у правцу повећања нивоа транспарентности и отворености највишег законодавног дома, на начин што ће се јавно доступним приказом коришћења финансијских средстава од стране предсједника Скупштине, јавности омогућити цјеловитији и потпунији увид у његов рад.

 - Од сада, јавним приказивањем трошкова предсједника Скупштине Црне Горе, постигнут је корак даље у циљу отворености рада парламента ка грађанкама и грађанима, чиме ново руководство Скупштине показује одговоран приступ према јавним финансијама - наглашава он.

Када је ријеч о структури трошкова, предсједник Скупштине је од избора на ову функцију имао осам службених путовања у иностранству, од којих је на четири путовао комерцијалним летом, економском класом у одласку и повратку, једном у одласку комерцијалним летом, економском класом, а у повратку Владиним авионом и једном Владиним авионом у одласку и повратку, док је за два путовања користио службено возило у оба правца.

 - Укупна цијена авионских карата износила је 1.861 еуро, док је висина трошкова на име хотелског смјештаја за седам ноћења износила 832,91 еуро, а укупна висина дневница којих се предсједник одрекао у корист буџета Црне Горе за службена путовања у земљи и иностранству износила је 1.590,60 еура. Такође, истичемо да се предсједник Скупштине одрекао и накнаде за коришћење мобилног телефона у службене сврхе. За 11 ноћења Скупштина није сносила трошкове - навео је Новосел.

Додао је да је Бечић, од дана ступања на ту функцију, одрекао се свих дневница за службена путовања у земљи и иностранству, а које су га по праву следовале, што представља савјесан и рационалан однос према трошењу државних средстава.

 - Кабинет предсједника Скупштине вјерује да ће предсједник Црне Горе, Влада Црне Горе и други надлежни државни органи и јавни функционери на интернет презентацијама ових институција редовно објављивати висину мјесечне зараде свих јавних функционера, износе дневница, накнада по основу рада у радним тијелима и комисијама, трошкова телефона и других привилегија и принадлежности које сагласно закону сљедују јавног функционера - закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 19:22