/ Foto: IVAN PETROVIC-IPE
02/12/2021 u 18:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Бечић: Иницијатива о изгласавању неповјерења Влади можда на следећој сједници

У претходних 12 мјесеци било је много тога што је усложњавало дијалог власти и опозиције. казао је предсједник Скупштине

Иницијатива о изгласавању неповјерења Влади може бити на наредној сједници Парламента, ако се усагласе шефови посланичких клубова, саопштио је данас предсједник Скупштине Алекса Бечић. 

Бечић је данас након конференције ПОСП-а оцијенио да је у претходних 12 мјесеци било много тога што је усложњавало дијалог власти и опозиције.

- У првој половини године имали смо бојкот опозиције у највећем дијелу, а у другом дијелу године имали смо потешкоће унутар парламентарне већине и бојкот једног дијела те већине - рекао је Бечић.

Kако је казао, Црна Гора има континуиране изборне процесе на локалном нивоу, који отежавају редовно функционисање парламента и посебно договор о кључним питањима за које је потребна двотрећинска већина.

- Надам се да ћемо након што у децембру размотримо сва ова питања И завршимо успјешно ову сједницу, почетком сљедеће године почети да рјешавамо питања која чекају, а везана су за дијалог власти и опозиције - навео је Бечић.

На питање о избору чланова Државне изборне комисије (ДИK), Бечић је данас након конференције ПОСП-а казао да подстиче да се чланови тог тијела изаберу у оквиру редовне сједнице, која се наставља наредне седмице, преноси Мина. 

Он је појаснио да у оквиру избора и именовања тај предлог може ставити само кад од Административног одбора добије утврђен предлог кандидата за предсједника ДИK-а.

- Подстичем чланове Административног одбора да тај процес најбрже могуће заврше, а ја ћу том акту дати приоритет и чим дође до мене ставићу га на разматрање у пленуму - навео је Бечић.

Додао је да је парламентарни одбор Европске уније (ЕУ) и Црне Горе за стабилизацију и придруживање (ПОСП) подстакао Скупштину да размотри заостале законодавне иницијативе.

- Сагласно томе треба сазвати за средину децембра сазвати наредну сједницу Скупштине- саопштио је он. 

Бечић се нада да ће се у предлогу дневног реда наћи и буџет за сљедећу годину и сви пратећи предлози закона.

- Много добрих вијести чека мајке, пензионере, раднике и многе друге категорије нашег друштва -поручио је Бечић.

Увјерен је да ће црногорски парламент, предано радећи од половине децембра, све те предлоге законе размотрити и усвојити у интересу свих грађана.

Он је додао да се нада да ће Одбор за свеобухватну изборну реформу, којем ће, како је казао, морати да продуже рад, такође динимизирати рад и да ће све партије учествовати у њему.

Бечић је истакао да је порасла подршка европским и евроатланским интеграцијама у Црној Гори.

Он је казао да је у декларацији ПОСП-а похваљена Скупштина, јачање контролне и надзорне функције у претходних 15 мјесеци, као и транспарентност и отвореност црногорског парламента.

Бечић је додао да је похваљено и побољшање учешћа и улоге жена и представника мањинских народа у парламенту, имајући у виду измјене пословника и то да први пут парламент има потпредсједницу.

- Похваљен је и читав низ пројеката Скупштине, који су били реализовани са циљем иновирања рада - рекао је Бечић.

Он је истакао да је поздрављена стопроцентна усклађеност споље и безбједносне политике Црне Горе са ЕУ.

- Констатовани су позитивни трендови опоравка црногорске економије након успјешне туристичке сезоне- закључио је Бечић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

23. januar 2022 16:44