ФОТО: СКУПШТИНА ЦГ / - ФОТО: СКУПШТИНА ЦГ
27/11/2021 u 09:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Интеграција региона у Европској унији нема алтернативу

У циљу снажења економских односа, од пресудне важности је унапређење саобраћајне повезаности двије државе, што би омогућило интензивирање туристичке флуктуације становништва, казао је Бечић

Интеграција земаља региона у Европску унију (ЕУ) нема алтернативу, и основни је предуслов за трајну стабилност и просперитет Западног Балкана, навео је предсједник црногорске Скупштине Алекса Бечић.

Како је саопштено из Скупштине, Бечић је, током састанка са предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендаровским, подсјетио да не постоје отворена питања у билатералним односима двије државе.

Бечић је у Сјеверној Македонији нагласио да Црна Гора жели да учврсти и продуби сарадњу са том државом.

Он је оцијенио да су политички односи двије државе засновани на кореспондирајућим циљевима у оквиру НАТО партнерства, реформским активностима као и међусобној подршци у реализацији унутрашних приоритета и вањскополитичком курсу.

Односи Црне Горе и Сјеверне Македоније су, према његовим ријечима, примјер успјешне регионалне сарадње.

- Активности Сјеверне Македоније на плану рјешавања свих отворених питања са сусједима и недвосмислена посвећеност регионалној сарадњи дале су немјерљив допринос очувању стабилности и просперитета Западног Балкана - рекао је Бечић.

Он је истакао да су интеграциони процеси приоритет Црне Горе.

- Интеграција земаља региона у ЕУ нема алтернативу, и основни је предуслов за трајну стабилност и просперитет Западног Балкана - навео је Бечић.

Он је оцијенио да су одлични политички односи и пријатељство двије државе важан предуслов квалитетне економске сарадње, за шта “постоје значајни потенцијали и добре институционалне основе”.

- У циљу снажења економских односа, од пресудне важности је унапређење саобраћајне повезаности двије државе, што би омогућило интензивирање туристичке флуктуације становништва, али и повећање трговинске размјене - рекао је Бечић.

Пендаровски је истакао да Сјеверна Македонија високо цијени могућност размјене искустава са Црном Гором у циљу постизања заједничког стратешког опредјељења, чланства у ЕУ.

Он је, осврћући се на Савјет за опште послове ЕУ, истакао важност “третирања интеграције земаља Западног Балкана као једног од кључних стратешких и геополитичких приоритета унутар Уније и додатног подстицаја реформским процесима у нашим државама”.

Пендаровски је указао и на важност даљег интензивирања међупарламентарне сарадње између двије државе.

Како су навели из Скупштине, саговорници су се сагласили да "двије земље дијеле идентичне спољнополитичке циљеве и визије и да у НАТО-у значајно доприносе обезбјеђивању трајног мира, стабилности и просперитета у цијелом региону”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:15