/ Алекса Бечић
30/08/2021 u 13:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Какве би тек резултате имали да нема екстремизма, подјела, идеолошких оргијања

На данашњи дан прије годину дана исписане су најљепше странице црногорске демократијем, поручио је Бечић

Предсједник Демократа и предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић саопштио је да је данас историјски датум, датум који ће се деценијама и вјековима памтити и помињати.

- На данашњи дан прије годину дана исписане су најљепше странице црногорске демократије. Црна Гора је по први пут у својој историји мирним путем промијенила власт на изборима. Имајући у виду тешко наслијеђе, затечено економско-социјално, епидемиолошко, као и стање на пољу владавине права, ово је неминовно морала бити година економског и здравственог спаса од колапса система. И то смо успјели- навео је Бечић.

Прву годишњицу историјских промјена, како је навео, дочекујемо са бројним достигнућима.

- Поносан сам на донешене законе и одлуке Скупштине Црне Горе којима су исправљене бројне неправде у нашем друштву, али и постављене здраве основе за даљи напредак. По први пут у нашој историји, основци крећу у школу са бесплатним уџбеницима. Предшколци, наши најмладји малишани, после близу 30 година поново ће добити дјечији додатак. Радници ће примити веће минималне зараде, а старачка домаћинства веће старачке накнаде- истакао је Бечић.

Поручује да "на велику радост свих, можемо се похвалити и одличном туристичком сезоном широм наше земље. Годину за нама обиљежило је и смањење кредитног задужења у односу на највећи кредит за изградњу ауто-пута".

- Оснивање нове авио-компаније, те куповина два авиона, која су сада у власништву Црне Горе такође представља велики успјех. Вриједно је поменути бројне погодности које је ЕПЦГ креирао за грађане, као и ниже рачуне за струју, што је одличан показатељ опредјељења да држава мора бити ту због грађана. Здравствени, просвјетни и радници у социјалним установама по први пут су добили могућност да бесплатно љетују на црногорском приморју- казао је Бечић.

Нови Закон о слободи вјероисповијести, сматра он, донесен је на задовољство свих традиционалних цркава и вјерских заједница.

- У циљу успостављања правичног односа државе према религијским заједницама, Исламској заједници враћена је џамија у Пљевљима. Национални јавни сервис РТЦГ добио је нови Савјет, а Црна Гора нови тужилачки закон и разрјешење досададашњег Тужилачког савјета. Такође, и на пољу борбе против организованог криминала одлучност државе свједочи рекордна запљена кокаина. Скупштина Црне Горе је постала најтранспарентнији Парламент у бившој СФРЈ и ширем региону. Томе у прилог свједочи нови Парламентарни канал и директни преноси свих парламентарних активности. Скупштина је такође била домаћин бројним највишим државним представницима, укључујући и 41 парламентарца и предсједника парламената из 41 земље свијета- истакао је Бечић.

Поруче да, осим тога, у току је темељна адаптација зграде Скупштине Црне Горе, дигитализација законодавног поступка, опремање Скупштине новом савременом опремом, а Парламент добија и своју соларну електрану.

- Замислите какве би тек резултате имали да нема екстремизма, подјела, идеолошких оргијања, политичких превирања, односно, да имамо потребну политичку стабилност. Зато тражите добро у људима, а не увијек лоше, не негирајте друге, јер се на негацији не може градити ни једно добро. Не генрализујте и не изједначавајте се са нацијама и државама, јер су такве приватизације опасне и штетне. Окренимо се стабилности, помирењу, будућности, јер од добра Црне Горе свима нама може бити само добро- казао је Бечић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:32