са састанка / - са састанка
14/05/2022 u 10:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Компромиса нема око нашег ЕУ, евроатланског и прозападног пута

Он је упознао делегацију ОЕБС-а да Закон о допунама Закона о локалној самоуправи није закон о обједињавању локалних избора већ закон о одлагању избора,

Компромиса нема око нашег ЕУ, евроатланског и прозападног пута, казао је предсједник Демократске Црне Горе Алекса Бечић који се састао са специјалним представником за Југоисточну Европу, потпредсједником Парламентарне Скупштине ОЕБС-а, Азајом Гулијевим.

Имајући у виду одличну сарадњу која је пратила односе између ОЕБС-а и Скупштине Црне Горе за вријеме његовог предсједавања, Бечић је изразио велико задовољство због сусрета и истакао да је црногорски парламент управо због несебичног доприноса ОЕБС-а добио признање од међународних партнера и Европске Уније на пољу унапријеђења рада највишег законодавног дома.

Пожеливши добродошлицу званичној делегацији ОЕБС-а у сједишту Демократске Црне Горе, која је једна од двије појединачно убједљиво најјаче партије у Црној Гори, партија која је грађански оријентисана и партија која је снажно на путу европских интеграција, на евроатланском и прозападном путу, Бечић је истакао отвореност према свим људима који дијеле ове вриједности ,,и свих оних који су познати као велики борци за владавину права, борци против криминала и корупције.

Такође, Бечић је казао да је најбољи показатељ јединства у промовисању ових вриједности управо чињеница да се ,,за готово осам година постојања као партија нисмо цијепали и дијелили“.

Специјални изасланик за југоисточну Европу, Азаја Гулијева, изразио је интересовање за политичко дјеловање Демократа у наредном периоду посебно имајући у виду да, како је казао Гулијев ,,након састанка са Вама, предсједниче Бечићу, амбасадорка Ваг и ја можемо имати потпунију слику о политичком пејзажу Црне Горе“.

Бечић је истакао значајну улогу коју је Демократска Црна Гора одиграла по питању избора Тужилачког савјета који већ сада даје значајне резултате и додао да ,,Влада нема сагласност по било ком од стратешких питања, док партије које чине Владу имају више министара него посланика, због тога смо сматрали да ову кризу треба ријешити на изборима и, онај који сада претендује да “води” Владу има свега три посланика у парламенту“ што је, по ријечима предсједника Демократске Црне Горе ,, незабиљежен случај“, који не води ка стабилности власти.

Наглашавајући важност сарадње, дијалога, рада на поглављима 23. и 24. као и значај европског пута на коме је Црна Гора значајно одмакла, Гулијев је казао да Црна Гора има одличне шансе да ,,попуни рупе на путу ка ЕУ“ и изразио наду да ће се све ове промјене одиграти уз подршку Демократа.

- Свједоци смо сложене политичке ситуације као и чињенице да у Црној Гори 30. августа, нису били само редовни избори већ је по први пут у својој историји, након тридесет година, промијењена власт“, рекао је Бечић и указао на чињеницу да грађанима Црне Горе није јасно како су се на власт вратили они који су изгубили на изборима и исти они који су признали пораз на изборима.

Бечић је потврдио став да ће Демократска Црна Гора на исти начин како је дала допринос приликом избора Тужилачког савјета, водећи рачуна да тај Савјет буде независан и непристрасан, исто тако ће дати пуни допринос свему ономе што убрзава пут Црне Горе као ЕУ и ојачава наш евроатлански статус.

На крају, Бечић је упознао делегацију ОЕБС-а да Закон о допунама Закона о локалној самоуправи није закон о обједињавању локалних избора већ закон о одлагању избора, а као главни разлог навео управо страх доносилаца овог закона од избора и ,, оваква ситуација је произвела тоталну правну анархију, перцепцију да избори зависе од онога ко је на власти, док се органи за спровођење избора нису снашли па је то довело до хаотичне ситуације у дијелу рокова и изборних радњи“, појаснио је Бечић.

Поред специјалног представника за Југоисточну Европу, потпредсједником Парламентарне Скупштине ОЕБС-а, Азајом Гулијевим, састанку су присуствовали и Њ.Е. Доминик Ваг, службеници у ПС ОЕБС-а Сериф Абдили, Роберто Феррари, и Карен Гаинер као и Борис Богдановић, генерални секретар Демократске Црне Горе и шеф посланичког клуба Демократа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:47