Са састанка / - IGOR SLJIVANCANIN
21/09/2021 u 16:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић-Крабал: Мирна смјена власти у Црној Гори показатељ снажног развијања демократских капацитета

Процеси који су услиједили након тога јесу изазов и изискују политичко умијеће, смиреност и мудрост, оцијењено је на састанку делагације Парламентарне Скупштине Франкофоније и Бечића

Цијенећи актуелну политичку ситуацију у земљи, мирна смјена власти у Црној Гори је показатељ чврстине и снажног развијања демократских капацитета, а процеси који су услиједили након тога јесу изазов и изискују политичко умијеће, смиреност и мудрост, оцијењено је на састанку делагације Парламентарне Скупштине Франкофоније и предсједника Скупштине Алексе Бечића.

Чланством у Парламентарној Скупштини Франкофоније, Црној Гори би се отворили нови механизми мултилатералне сарадње и стога је штета да не буде чланица, јер Црна Гора има своје мјесто у овој асоцијацији, поручено је на састанку,

Како је саопштено из парламента, на састанку је оцијењено и да би чланство допријенило снажнијој регионалној сарадњи, али и примарно, додатном снажењу демократских капацитета парламента и друштва, те културних капацитета, што су и одреднице по којима је Франкофонија и препозната.

Оцијенивши афирмативним иницијативу за приступање Црне Горе Парламентарној Скупштини Франкофоније, предсједник Бечић је исказао спремност за чланство Црне Горе у породици Франкофоније и нагласио посвећеност ка подстицању интеграције наше земље у заједницу која истински баштини европске вриједности. 

 - Осврнувши се на недавну посјету делегације Сената Француске и Групе пријатељства Француска - Балкан, предсједник Скупштине је изразио неподијељен став по питању европске опредијељености Црне Горе, казавши да евроатлантске интеграције, уз стратешки приоритет чланство у Европској унији, те јачање регионалне сарадње, остају окосница спољнополитичке агенде. У том контексту, предсједник Бечић је навео да је Црна Гора прихватила нови преговорачки модел како би изњедрила резултате у области владавине права, борби против корупције и организованог криминала - додају из парламента.

Уз подсјећање на бројне везивне и структурне елементе између двије земље, шеф Делегације и генерални секретар ПС Франкофоније, Жак Крабал, нагласио је спремност ка тјешњој сарадњи са свим земљама које су дио ове важне асоцијације. Он је навео да ПС Франкофоније прати демократски развој друштава, уз нагласак да „смјена власти која прати поштовање различитости, уважавање опозиције и родне равноправности“, представља подстрек за развој демократије.

 - Саговорници су навели да поред 90 земаља са пет континената, постоји простор за јачање ове заједнице, те изразили очекивање да ће и Црна Гора у предстојећем периоду добити своје мјесто. Заједнички је закључено да управо бројни мултилатерални облици сарадње кроз ПС Франкофоније, доприносе интеграцији младих људи у друштву што у коначном има за циљ развој демократије и цјелокупне заједнице - истичу они.

Састанак је, између осталог, био поводом да предсједник Скупштине упозна саговорнике са постигнутим резултатима на пољу транспарентности и отворености најважнијег државног дома, закључивши да ће 27. сазив Скупштине остати посвећен афирмисању контролне и надзорне улоге.

Састанку је присуствовао и амбасадор Републике Француске у Црној Гори, Кристијан Тимоније, административни генерални секретар, Еммануел Маурy, савјетник, Фатмир Леци и први савјетник у амбасади, Лаурент Гонцалвес. 

Са црногорске стране састанку су присуствовали генерални секретар Александар Кларић, савјетници у Кабинету предсједника Сандра Радевић, Вук Јанковић и Дубравка Јоксимовић, те савјетница у Одбору за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе Дијана Митровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 19:29