Алекса Бечић / - фото: Игор Шљиванчанин
10/10/2021 u 13:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Мале земље ће доприниjети изградњи парламентарне дипломатиjе

Истичући да се пракса парламентарне дипломатиjе динамично развиjа и пружа парламентима, а тиме и посланицима директан уплив у међународне односе, предсjедник скупштине jе констатовао да се међународна сарадња унапређуjе билатералним и мултилатералним активностима

Предсjедник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић говорио jе у оквиру сесиjе Парламентарна дипломатиjа малих европских држава на XИВ Конференциjи предсjедника парламената малих европских држава.

Истичући да се пракса парламентарне дипломатиjе динамично развиjа и пружа парламентима, а тиме и посланицима директан уплив у међународне односе, предсjедник скупштине jе констатовао да се међународна сарадња унапређуjе билатералним и мултилатералним активностима. Он jе са задовољством навео да се парламенти издижу као релевантни актери на међународноj арени.

– На почетку мог мандата, поред постављених циљева 27. сазива Скупштине Црне Горе у погледу jачања законодавне, контролне и надзорне улоге, посебно мjесто припало jе и jачању парламентарне дипломатиjе – казао jе предсjедник Скупштине.

Бечић jе изразио очекивање да ће интензивниjа сарадња малих земаља доприниjети изградњи парламентарне дипломатиjи, као наjефикасниjем, наjфлексибилниjем и наjбољем начину остваривања веза и учвршћивању укупних међудржавних односа.

– Из угла земље са Балкана, са чврстим опредjељењем у кључни вањскополитички циљ – чланство у Европскоj униjи, парламентарна дипломатиjа jе изузетно важна за нас као додатни канал и средство остваривања приоритета и циљева вањске политике. У томе, не само предсjедник Скупштине, већ и примарно Одбор за међународне односе, али и остала радна тиjела Скупштине, имаjу своjу улогу и могу да пруже допринос – навео jе у свом обраћању предсjедник Бечић.

Комплексност друштвено-политичких прилика савременог свиjета, у великоj мjери детерминисана jе међудржавном размjеном, са посебним фокусом на улогу малих земаља у цjелокупном процесу.

– У циjелом свиjету, парламентарна дипломатиjа представља све значаjниjу ком-поненту спољне политике сваке земље поjединачно, али и глобалне политике уопште. А шта то представља за мале земље? Вjеруjем да наше земље – мале европске државе, због своjих специфичности и неминовног ограничења ресурса, имаjу jош већу потребу активне улоге у парламентарноj дипломатиjи – истакао jе Бечић.

Подсjетивши на неподиjељено задовољство Црном Гором учесника Глобалног савjета за мир и толеранциjу, предсjедник Бечић jе констатовао да jе међународна сарадња у времену пандемиjе показала прилагодљивост и наставила своj рад, уз очекивање да ће сусрети уживо остати есенциjа парламентарне дипломатиjе.

– У прилог посвећености идеjи интензивирања сарадње у оквиру парламентарне дипломатиjе 27. сазива Скупштине Црне Горе говори чињеница да jе наш Парламент по први пут у новиjоj историjи угостио предсjеднике и посланике из око 40 држава свиjета, поводом  Шесте сjеднице Глобалног савjета за мир и толеранциjу. Том приликом сам нагласио да: „Не постоjи држава на свиjету коjа на мањем простору има више потенциjала и ресурса као што jе то Црна Гора“.  У том смислу изражавам наду да ћете као и сви наши претходни гости уживати у ономе што наша прелиjепа земља има да понуди и да ћете нас са задовољством поново посjећивати – истакао jе предсjедник црногорског парламента.

Уз наглашену важност кооперативности на више нивоа, предсjедник Бечић jе закључио обраћање позивом да учесници остану отворени за опсежниjу сарадњу парламената на свим нивоима – преко радних тиjела, сталних делегациjа, група приjатељства, а наравно и преко наjвиших парламентарних представника“, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 15:19