Са састанка Бечића и Марковића / - IGOR SLJIVANCANIN/СкупштинаЦГ
12/10/2021 u 18:09 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић-Марковић: Црна Гора прва следећа чланица ЕУ

Предсjедник Скупштине jе нагласио да Западни Балкан припада Европскоj униjи, оциjенивши да ће Црна Гора интензивно радити на спровођењу неопходних реформи у интересу конкретног напретка у процесу приступања

Досљедност, принципиjелност и конзистентност политике Црне Горе заслужуjу да од Европске униjе буду вредноване кроз пуноправно чланство, а на том путу улазница наше земље су конкретни резулати коjе jе Црна Гора испоручила, закључено jе на састанку предсjедника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића са новименованим амбасадором, шефом Сталне мисиjе Црне Горе при ЕУ у Бриселу, Петром Марковићем.

Уз нагласак да ће уз све изазове нова преговарачка методологиjа доприниjети динамичниjем процесу приступања, предсjедник Бечић jе казао да jе сазрело вриjеме да Европска униjа донесе одлуку и афирмише политику проширења на примjеру Црне Горе. Наводећи да грађани константно даjу пуну подршку даљоj изградњи модерне, европске и грађанске Црне Горе, он jе казао да очекуjе да ће Црна Гора бити прва наредна чланица Европске униjе.

Предсjедник Скупштине jе нагласио да Западни Балкан припада Европскоj униjи, оциjенивши да ће Црна Гора интензивно радити на спровођењу неопходних реформи у интересу конкретног напретка у процесу приступања. У том контексту, он jе подсjетио на циљеве 27. скупштинског сазива у правцу jачања контролне и надзорне функциjе Парламента, изразивши задовољство чињеницом да се подудараjу са налазима из Годишњег извjештаjа Европске комисиjе о напретку Црне Горе.

Новоименовани амбасадор Марковић jе захвалио предсjеднику Бечићу на приjему и нагласио да ће предано и континуирано радити на пуноj интеграциjи наше земље у ЕУ. Он jе подиjелио увjерење да ће институциjе Европске униjе знати да препознаjу и циjене наше напоре у достизању међународних и европских стандарда и наjбољих пракси.

– Важно jе да се чуjе да Црна Гора, због свих разлога о коjима смо говорили, а коjи jесу њена манифестна политика, има право да очекуjе да процес интеграциjа буде доведен до краjа – истакао jе амбасадор Марковић.

Уз оцjену да jе важно градити наратив о Црноj Гори као држави коjа историjски и културно jесте дио Европе, те да се Европи у том смислу и враћа, амбасадор Марковић jе навео да ће то и бити jедан од приоритета његове мисиjе за вриjеме траjања мандата. У том смислу, амбасадор jе оциjенио да jе важно и за период коjи слиjеди имати спремне одговоре кроз коjе би била послата jасна порука да држава снажно стоjи иза политике помирења и функционалности политичког дjеловања.

Амбасадор Марковић jе исказао сагласност са ставовима предсjедника Скупштине по питању политике проширења и закључио да ће Мисиjа предано радити на унапређењу парламентарне дипломатиjе посредством радних тиjела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:44