Бечић на састанку / - фото: Скупштина ЦГ
11/11/2021 u 09:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Одговорност на онима који одбијају договор

Велика jе одговорност на онима коjи одбиjаjу покушаj постизања договора коjи треба да доведе до стабилизациjе парламентарне већине и односа парламентарне већине и Владе, казао је Бечић

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић присуствовао jе радном доручку са амбасадорима земаља чланица Европске униjе у Црноj Гори.

Нагласивши да jе упркос сложености друштвено-политичке ситуациjе у земљи, Скупштина Црне Горе у минулих годину остварила запажене и значаjне резултате, те да jе призната и препозната као наjтранспарентниjи парламент у региону,  те да jача своjу законодавну и контролну улогу, предсjедник Бечић jе навео да се у поступању и залагањима руководило постављеним и jасно дефинисаним циљевима и наjавио да ће и свако даље дjеловање бити усмjерено у циљу постизања напретка, разрjешења актуелних проблема и ,,проналажења траjног рjешења коjе jе у интересу Црне Горе“.

Предсjедник jе, подсjетивши на проjекте коjе jе Скупштина реализовала у циљу jачања транспарентности парламентарног рада, законодавне и контролне улоге, нагласио и да jе пуно тога урађено у диjелу унапређења родне равноправности, позициjе особа са инвалидитетом, jачања позициjа мањина, те нагласио да су значаjни резултати остварени на пољу jачања надзорне и контролне функциjе парламента. У том смислу он jе указао на значаj увођења новог института Министарског сата, као и новина у оквиру института Премиjерски сат, те нагласио да, “у историjи Парламента ниjе забиљежено да прође толико предлога аката опозициjе“, као и да се на дневном реду наредне сjеднице налазе четири акта коjе jе предложила опозициjа и о коjима ће се расправљати, што раниjе ниjе био случаj.

Предсjедник jе, говорећи о проблематици изборног законодавства, jасно указао на процесе коjи онемогућаваjу конкретне и потребне искораке у том правцу, те истакао неповољно стабилну друштвено – политичку ситуациjу и евидентно постоjање константне поларизациjе у друштву, те оциjенио да jе Црноj Гори потребан “конструктиван, продуктиван диjалог коjи би дао одржива и конкретна рjешења, а не диjалог ради диjалога“.

- Велика jе одговорност на онима коjи одбиjаjу покушаj постизања договора коjи треба да доведе до стабилизациjе парламентарне већине и односа парламентарне већине и Владе, те да jе лоптица како у дворишту Владе, тако и у двориштима субjеката парламентарне већине - казао jе Бечић.

Предсjедник jе указао и на проблем постоjања “континуираних изборних процеса на локалном нивоу, што земљу у континуитету држи у стању наметнуте тензиjе, подjела, свађа и тензичних односа између политичких субjеката“, те сугерисао да би рjешење било обjедињавање избора на локалном нивоу, jер „расцjепкани локални избори уништаваjу демократиjу, а такво систематско урушавање демократиjе траjе децениjама“, истакао jе Бечић.

На сваком кораку и у сваком поступању браним и бранићу Споразум носилаца три побjедничке изборне листе, чиjи сам аутор. Европски пут и европски закони су темељи на коjима градимо Парламент као модерну, jаку и функционалну институциjу, казао jе предсjедник Скупштине.

- Било jе изазова, али сам увиjек давао максимум да буде одбрањено свако слово европског Споразума, и тако ће бити и убудуће, без обзира на константне нападе коjе због тога трпим и унутра и вани, jер за мене утабани европски и евроатлански пут нема алтернативу -казао jе предсjедник црногорског парламента.

Шефица Делегациjе Европске униjе Оана Кристина Попа jе поздравила наставак рада Одбора за свеобухватну реформу изборног законодавста и истакла да jе Одбор наjбољи модел и оквир за разматрање и доношење одлука.

Нагласивши да Европска униjа тражи широк унутарпартиjски диjалог, као модел, коjи би омогућио да “Црна Гора настави даље са планираним реформама“, сугеришући да у тим процесима “квалитет треба ставити испред брзине“.

Амбасадорка Попа jе поздравила улогу предсjедника Бечића у реализациjи Скупштине грађана. Оциjенила jе да jе оваj проjекат коjи jе по први пут реализован у Парламенту земље коjа ниjе чланица Европске Униjе, а коjи jе Скупштина реализовала у сарадњи са Европским парламентом, завршен веома успjешно, те да “су грађани показали да се може постићи компромис, без обзира на разлике“, што би могло “инспирисати политичаре да и они ураде исто“.

Амбасадор Словениjе у Црноj Гори Грегор Прескер честитао jе предсjеднику Скупштине на успjесима и резултатима 27. сазива Скупштине, коjе jе постигао у претходном периоду.

Амабасадори земаља чланица ЕУ истакли су да су поменути резултати остварени у стању специфичне политичке климе у земљи, те изразили наду и очекивање да ће политичка ситуациjа у држави бити ускоро риjешена како би Црна Гора наставила путем даљег напретка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 01:08