АЛЕКСА БЕЧИЋ / - АЛЕКСА БЕЧИЋ
09/12/2021 u 21:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Они који су себе представљали као спасиоце, били против устоличења митрополита на Цетињу

Подсјетио да је ДПС најављивао и да ће побиједити на парламентарним и и локалним изборима, да неће бити устоличења Јоаникија на Цетињу

Предсједник парламента Алекса Бечић је, гостујући на телевизији "Вијести"  рекао да не очекује да ће било ко из скупштинске већине подржати иницијативу опозиције за изгласавање неповјерења Влади, а на основу досадашњих изјава и јавно саопштених ставова посланичких клубова скупштинске већине, јер су сви, како је казао, саопштили да неће подржати изгласавање неповјерења Влади.

Подсјетио да је ДПС најављивао и да ће побиједити на парламентарним и и локалним изборима, да неће бити устоличења Јоаникија на Цетињу...

 - Што се тиче њихових најава, видите да се нису обистиниле. Они храбре себе, покушавају да храбре бираче који одлазе... - нагласио је он.

На питање да ли ће Влада „преживјети“ ову годину и шта очекује да ће се десити након 10. децембра, који је крајњи рок који је поставио ДФ, Бечич је рекао да је то питање „за друге колеге“.

 - Нисам давао такве најаве и нисмо партија од које зависи исходиште тог процеса, чекамо да се усагласе колеге које су одбиле или одустале од реконструкције као нашег модела. Нека се усагласе ДФ и УРА и предложе модел да бисмо се ми однијели према њему - додао је.

Битно је, како је казао, да се на предстојећој сједници Скупштине усвоји буџет и сви пратећи закони.

О могућности формирања мањинске владе, Бечић је казаода су грађани 30. августа гласали да ова већина буде власт и евентуално да је оснажимо мањинским партијама, што би била његова жеља.

- Сваки вид прекрајања те воље био би пут у дестабилизацију Црне Горе и друштвено-политичких прилика -  додао је.

Бечић је, на питање да ли је у реду да се након ризика на Цетињу организује устоличење епископа Методија у Беранама, као догађај који може подстаћи даље подјеле, и да ли је то „прст у око некима у Црној Гори, који имају своју аргументацију и живо сјећање на понашање оних других“, те да ли би требало избјегавати те ситуације ако се жели кренути напријед, казао да би требало.

 - Јежим се било чега што би било могло да личи на десничарски приступ, екстремизацију, националну хистерију, казао је Бечић, нагласивши да осуђује скандирање Ратку Младићу.

Бечић је, упитан како намјеравају да поврате повјерење Цетињана након дешавања у септембру, рекао да поштује све оне који су, у сусрет устоличењу Јоаникија имали супротан став о том питању и мирно протестовали, оцијенивши да је то богатство и вриједност Црне Горе.

 - Не разумијем појединце који су, заједно са савјетником предсједника државе, организовали она дешавања, имали смо сцене које нисмо могли видјети у некој другој држави у 21. вијеку -  додао је.

Истакао је да је ДПС послије свих дешавања доживио највећи пад на Цетињу.

 - Одговор грађана је јасан – њима је доста, по мени, поларизације и екстремизације, хоће да се рјешавају животна питања. Јесам ли ја крив што је уништена привреда на Цетињу, јесам ли ја вршио власт -  упитао је Бечић.

Коментаришући учинак на локалним изборима протекле недјеље, Бечић је казао да су Демократе „једине имале значајан резултат“ на Цетињу, у Мојковцу и Петњици.

Бечић је рекао да је устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу, почетком септембра, било сложен процес и осјетљив тренутак.

Појаснио је шта је, по њему, био највећи проблем када је су у питању догађаји везани за устоличење и шта је довело до "ескалације међуљудских односа", што је сада, како је рекао, "на неком пристојном нивоу".

 - Имали смо у сусрет том догађају одређене појединце који су се негдје противили устоличењу, чак и из дјелова власт. Имали смо главни одбор УРЕ који доноси закључак у секуларној држави да су против устоличења на Цетињу, њихове одборнике на Цетињу... По мени није пожељно у секуларној држави да се партије баве тим питањима - додао је.

Није могао да вјерује да чита да су они који представљају себе као спасиоце, иначе били против тог устоличења.

 - Након што смо имали успјешну акцију, без посљедица, задовољена су и људска и вјерска права, имали смо ситуацију, одмах наредног дана... нисам могао да вјерујем шта читам - да они који су били највећи противници тог устоличења сад себе представљају као спасиоце, не заустављајући се ту, него етикетирајући ту нас који смо имали супротно становиште - навео је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:05