Бечић посјетио конзулат у Азербеџану / - фото: Скупштина
21/01/2022 u 18:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић посјетио почасни конзулат ЦГ у Азербејџану и НВО Интернационални центар "Низами Гањави"

Наша jе намjера да дамо све од себе у циљу промоциjе Западног Балкана, као и да снажно подржимо процес интеграциjа у ЕУ - навео jе Мурадов.

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић jе приликом тродневне посjете Републици Азербеjџану посjетио почасни конзулат Црне Горе, а приликом тродневне посjете састао се и са представницима НВО „Низами Гањави“ Интернатионал Центер (НГИЦ), Ровшаном Мурадовим.

- Придаjемо велики значаj питању Западног Балкана и оваj регион jе посебно поље интересовања нашег предсjедника, а додатно имаjући у виду сличности коjе постоjе између култура и традициjа Црне Горе и Републике Азербеjџан. У плану jе да већ у фебруару организуjемо састанак у Котору - казао jе Мурадов.

Он jе истакао да би му била посебна част да на следећем Глобалном форуму коjи ће се одржати у Бакуу, од 2 - 4. jуна, угосте предсjедника Бечића.

- Наша институциjа вам стоjи на располагању за све неопходно. Наша jе намjера да дамо све од себе у циљу промоциjе Западног Балкана, као и да снажно подржимо процес интеграциjа у ЕУ - навео jе Мурадов.

image

Бечић посјетио конзулат у Азербеџану

- фото: Скупштина

Изразивши захвалност на позиву и задовољство што jе у оквиру тродневне посjете Републици Азербеjџан имао прилику да посjети организациjу и упозна се са њеним радом, предсjедник Бечић jе истакао да га радуjе што jе сусрет прилика да размиjене мишљења о веома значаjним питањима и додао да вjеруjе да ће договорити неке значаjне кораке коjе ће заjеднички реализовати.

- Веома jе битно да се створе предуслови за повезивање наших грађана, да би и jедни и други упознали љепоте обиjе земље. Договорили смо да се убрзано иде према потпуноj визноj либерализациjи и увођењу редовних летова Баку - Подгорица или Баку - Тиват, коjи би били активни свих 365 дана - казао jе предсjедник Бечић.

Бечић jе нагласио да Црна Гора, упркос тешком наслеђу прошлости, тежи добрим односима на Западном Балкану, те нагласио да снагу препознаjе у младим људима, коjи „неоптерећени теретом прошлости мораjу дати своj заjеднички допринос ка изградњи мостова сарадње на Западном Балкану, jер jе пут свих земаља ЗБ према ЕУ важан за Европу“.

Он jе истакао да jе Црна Гора спољнополитички снажно орjентисана ка европском и евроатлантском путу, и од 2017. jе чланица НАТО-а. Мала земља, али поуздан и стабилан партнер НАТО-а.

Истичући да му jе посебно задовољство да угости предсjедника Бечића, почасни конзул Црне Горе у Републици Азербеjџан Бугар Алиjев jе оциjенио да jе званична посjета предсjедника Скупштине Алексе Бечића дала значаjан допринос jачању садржаjних односа двиjе земље, те изразио очекивање да ће се скоро поново срести.

- Чекамо вас у Црноj Гори, да будемо добри домаћини као ви. Амбасадор и jа смо поновили да смо почаствовани и задовољни конзулом као што сте ви - казао jе Бечић.

Препознаjући да jе jедан од наjбољих начина развоjа односа двиjе земље развоj и унапређење партнерства у сфери туризма, конзул Алиjев jе навео да и у овом тренутку у Азербеjџану постоjи видан интерес за „туристичко“ повезивање Црне Горе и Азербеjџана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:59