/ - фото: Игор Шљиванчанин
22/10/2021 u 14:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић предсједницима парламената: Сунце Црне Горе сија и за вас

Не преостаје ми ништа друго већ да са задовољством са мјеста предсједника највишег законодавног дома Црне Горе, данас допринесем јачању тога већ утабаног пута, навео је он

Предсједник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић, говорио је данас на Европској конференцији предсједника парламената Савјета Европе у Атини, на тему Заједничка будућност свих Европљана. Конфернција је окупила готово 40 предсједника парламената, 400 посланика и 36 генералних секретара скупштина.

- Посматрајући историју Европе и свијета из угла садашњице, бићу слободан да кажем да смо, ми Европљани, били свједоци изузетног примјера како један континент са свим својим култулорошким, географским, историјским и другим различитостима, успијева да улије наду да је идеја заједничке будућности свих људи на овом простору заиста могућа. Разлози велике историјске прекретнице на тлу Европе лежали су у нужности одупирању мрачним и фаталним идеологијама прошлог вијека, које су нажалост, бар на тренутак учиниле да се умјесто међусобне сарадње и просперитета, рат и сукоби виде као једини пут заједничке будућности. Данас, захваљујући одговорним људима на челу својих држава, њиховим парламентима и владама, који пут заједништва, сарадње, међудржавне помоћи и напретка нуде својим грађанима као једини исправан пут заједничке будућности, не преостаје ми ништа друго већ да са задовољством са мјеста предсједника највишег законодавног дома Црне Горе, данас допринесем јачању тога већ утабаног пута- навео је он.

Како је додао, да смо мала држава на тлу Европе, јесмо.

- Да смо мали и поносни европски народ јесмо. Да ли нас је наша поноситост, храброст или пак тврдоглавост, у прошлости коштала, вјерујем да јесте.  Мало гдје ћете наићи на срце пространо и отворено за сваког намјерника искрених и часних вриједност, а понекад и хладно као стијена. Мало гдје ћете наићи на срдачност и топлину а са друге стране на гордост и поштење као начин како треба живјети.  Увјерен сам да смо сви ми, на данашњој конференцији, узели учешће вођени само једним искреним мотивом. А то је пријатељство. Наша заједничка будућност, зависи и од нашег пријатељства. То је основна и почетна претпоставка на којој треба градити  будућност. Ако нема пријатељства – нема нам будућности. Да је то једини чврст ослонац међудржавне сарадње доказеле су велике европске силе, коју су оснивањем Европске уније, управо понудиле сарадњу засновану на бази пријатељства, а не силе. Док је сила одувијек рађала већу силу, пријатељство је рађало сарадњу, компромис, заједништво и кохезију- истакао је Бечић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:52