Алекса Бечић на састанку са члановима предсједништва БиХ / - IGOR SLJIVANCANIN
04/06/2021 u 12:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Регионална сарадња кључна за напредак Западног Балкана

Заjеднички jе констатована потреба побољшања саобраћаjне повезаности и препознат значаj Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан у погледу регионалних инфраструктурних проjеката

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се данас са два члана Предсjедништва Босне и Херцеговине Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем, саопштено је из Кабинета предсједника Црне Горе.

Уз констатациjу да Црна Гора нема отворених питања са сусjедном Босном и Херцеговином, предсjедник Скупштине размиjенио jе мишљења са члановима Предсjедништва о регионалноj сарадњи, као и о европскоj перспективи двиjе приjатељске земље. Он jе истакао да Црна Гора у потпуности подржава цjеловитост и интегритет Босне и Херцеговине и нагласио да богата билатерална сарадња представља примjер добросусjедских односа.

– Европска аспирациjа и jачање регионалне сарадње приоритети нове парламентарне већине – оцијенио је Бечић.

У том контексту, исказана jе спремност државе да, као кандидат за чланство у ЕУ коjи jе наjдаље одмакао у процесу приступања, сусjедноj БиХ пружи неопходну помоћ и подршку у интеграционим процесима.

– Постоjеће добросусjедство може бити примjер циjелом регииону Западног Балкана – истакли су чланови Предсjедништва Комшић и Џаферовић, нагласивши да jе за БиХ од виталног значаjа да односе са Црном Гором задржи и унаприjеди.

Они су поздравили међуетничку компоненту Црне Горе, оциjенивши да jе за стратешки напредак неопходно да диjеле истовjетну посвећеност према питањима коjа су од обостраног интереса.

Говорећи о потенциjалима економске сарадње, заjеднички jе констатована потреба побољшања саобраћаjне повезаности и препознат значаj Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан у погледу регионалних инфраструктурних проjеката.

Саговорници су изразили очекивање да ће парламентарна дипломатиjа доприниjети продубљивању односа, уз нагласак на наставак блиске сарадње парламентараца БиХ и Црне Горе на билатералном и мултилатералном нивоу.

Састанку jе присуствовала и потпредсjедница Скупштине Црне Горе Бранка Бошњак и предсjедник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 20:32