са састанка / - са састанка
03/06/2022 u 09:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић са Билчиком: Демократе потврдиле јасну европску и евроатланску орјентацију

- Ово је најбоља потврда европске оријентације наше партије, њене организационе способности и политике која је општеприхваћена на нивоу Европске уније, истакао је он

Предсједник Демократске Црне Горе, Алекса Бечић, разговарао је у Ротердаму са предсједавајућим Делегације Европског парламента за сарадњу са Црном Гором, Владимиром Билчиком. Предсједник Демократа је том приликом казао да је информисан од стране руководства ЕПП-а да постоји воља и жеља да се финализује процес пријема Демократа у ЕПП, те да је Предсједништво одлучило да припреми финалну одлуку о прихватању кандидатуре Демократа за чланство у Европској народној партији. 

 - Ово је најбоља потврда европске оријентације наше партије, њене организационе способности и политике која је општеприхваћена на нивоу Европске уније, истакао је Бечић.  

Предсједник Демократа је нагласио да очекује да ће Црна Гора положити тест владавине права приликом избора прависудја на исти начин како је то учинила приликом избора непристрасног Тужилачког савјета, за чију независност су се доминантно избориле Демократе.

Нужно је да правосудје буде растерећено политичког утицаја са било које стране, јер ће, у супротном, сваки покушај најављеног политичког уплива бити осујећен од стране Демократске Црне Горе. Борићемо се за независно и кредибилно правосудје, на исти начин како смо се борили и за Тужилачки савјет, јер владавина права и затварање поглавља 23 и 24, за нас у Демократама нема алтернативу.    

Бечић је скренуо пажњу на негативну кампању која се води против Демократа у смислу наше међународне позиције и покушаја формалних и неформалних центара моћи, унутар и ван Црне Горе, који су повезани са промотерима пећинског национализма, да нас представе као антиевропску опозицију, иако на сваком кораку потврђујемо нашу јасну прозападну, проевропску и евро-атлантску оријентацију.

Билчик је истакао да је јако добро што је Демократска Црна Гора данас у Ротердаму на 27. Конгресу Европске народне партије, чиме су Демократе потврдиле своју јасну европску и евро-атлантску орјентацију. Господин Билчик, у разговору са Бечићем, најавио је посјету Црној Гори и изразио очекивање да ће се поново срести и разговарати о европској перспективи Црне Горе и испуњавању мјерила и критеријума из поглавља 23 и 24.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:35