Са састанка / - Са састанка
23/06/2021 u 17:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић-Шентоп: Заједничка евроатлантска будућност темељ унапређења односа

Бечић је истакао да је тренутна епидемилошка ситуација у Црној Гори изузетно повољна, те да су створене све предпоставке да ова туристичка сезона буде знатно успјешнија од претходне

На маргинама Парламентарне скупштине Процеса сарадње у Југоисточној Европи, предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се са предсједником Велике народне скупштине Републике Турске Мустафом Шентопом. 

Том приликом, предсједник Бечић изразио је задовољство сусретом и истакао да двије земље његују пријатељске односе, те да „блискост и повезаност наших народа представља нешто што треба увијек са поносом истицати“. Он је навео да Црна Гора и Република Турска немају отворених питања и да његују интезивну сарадњу, а да „заједничка евроатлантска будућност представља добру претпоставку да свакодневно учвршћујемо односе двије земље“.

Осврнувши се на тренутну политичку ситуацију у Црној Гори, предсједник Бечић је навео да је “усвојеном Резолуцијом о Сребреници јасно је и прецизирано уграђено да српски, бошњачки и хрватски народи, нису нити могу бити геноцидни или злочиначки и да одговорност може припадати искључиво појединцима који су те злочине и починили“, те да актуелна политичка дешавања, у којој му се фабрикују неистине од стране одређених друштвено-политичких чинилаца, очигледно служи постизању јефтиних политичких циљева.

Уз захвалност на донацијама вриједних више стотина хиљада еура заштитне медицинске опреме од Турске, предсједник Скупштине похвалио је њен проактиван и одговоран приступ на међународном нивоу истичућу да на тај начин јачају глобалну солидарност, хуманост и подршку земљама широм свијета. Он је истакао да је импресивна чињеница да је Турска током пандемије трећа у свијету по количини медицинске помоћи коју је упутила другим земљама, што говори о моћи и значају Турске као глобалне силе.

Бечић је истакао да је тренутна епидемилошка ситуација у Црној Гори изузетно повољна, те да су створене све предпоставке да ова туристичка сезона буде знатно успјешнија од претходне. Он је искористио прилику и позвао уважене пријатеље из Републике Турске да посјете Црну Гору и да буду наши драги гости. 

Предсједник Скупштине саопштио је да Црна Гора цијени дјеловање и активности турске агенције за сарадњу и координацију - ТИКА, која је од отварања канцеларије у нашој земљи до сада реализовала значајан број развојних пројеката, што је чини једном од најзначајнијих стратешких развојних партнера Црне Горе.

Он је казао да важну спону између двије пријатељске државе представљају исељеници из Црне Горе који су настањени у Републици Турској, као и турска дијаспора која је настањена у нашој земље, што представља довољан мотив за вођење интезивне сарадње и комуникације на свим нивоима.

„О значају који Црна Гора придаје односима са Вашом земљом најбоље свједочи чињеница да у Републици Турској имамо отворена чак два дипломатско-конзулатна представништва“ истакао је предсједник Бечић. Он је изразио очекивање интезивније сарадње и на нивоу новоформиране Групе пријатељства Црне Горе са Великом народном скупштином Републике Турске.

Изражавајући задовољство поводом сусрета, предсједник Велике народне скупштине Републике Турске Мустафа Шентоп је саопштио да „Црна Гора и Турска дијеле заједничку културу и историју која сеже далеко у прошлост“. Он је истакао да двије земље имају добре односе на свим нивоима, које, између осталог, можемо додатно снажити и кроз закључивање меморандума о сарадњи на нивоу два парламента. 

Предсједници су се сагласили да генерални секретари два парламента сачине предлоге меморандума о сарадњи, који ће бити потписан приликом посјете предсједника Шентопа Црној Гори. Он је прихватио позив предсједника Бечића да посјети нашу земљу, уз најаву да се то може догодити већ до краја текуће године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:00