Регионална конференциjу парламентарки у Jугоисточноj Европи / - IGOR SLJIVANCANIN
14/06/2021 u 13:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Бечић: Свеобухватна реформа изборног и другог законодавства осигураће боље услове женама на сљедећим парламентарним изборима

Истакао је да је значаj искорака 27. сазива и чињеница да три жене обављаjу функциjу шефица делегациjа - при Парламентарноj скупштини Савjета Европе, при Интерпарламентарноj униjи и при Парламентарноj димензиjи Централноевропске инициjативе, коjом Црна Гора и предсjедава у овоj години

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић отворио jе данас у Скупштини Црне Горе регионалну конференциjу „Улога парламента у унапређењу родне равноправности и жене у политици“.

Истакавши задовољство приликом да говори на овако значаjну тему, Бечић jе нагласио да jе Црноj Гори приjеко потребно истицање свиjетлих примjера жена на мjестима одлучивања. Подсjетио је да jе Скупштина Црне Горе, „препознавши значаj улоге коjу има у стварању друштва jеднаких и равноправних, приjе пар мjесеци у своj пословник уградила одредбу да увиjек мора имати наjмање jедну потпредсjедницу“.

image

Регионална конференциjу парламентарки у Jугоисточноj Европи

- IGOR SLJIVANCANIN

Истакао је да, и поред евидентне ситуациjе да структура поjединих радних тиjела показуjе одсуство припадница мање заступљеног пола, значаj искорака 27. сазива jе и чињеница да „три жене обављаjу функциjу шефица делегациjа - при Парламентарноj скупштини Савjета Европе, при Интерпарламентарноj униjи и при Парламентарноj димензиjи Централноевропске инициjативе, коjом Црна Гора и предсjедава у овоj години“.

Обраћаjући се присутнима, предсjедник Скупштине изразио jе увjерење да ће „свеобухватна реформа изборног и другог законодавства, осигурати боље услове за жене на сљедећим парламентарним изборима, те да ће у коначном, Црна Гора постати истински модерно демократско друштво, засновано на поштовању људских права, правичности и толеранциjи“.

Жене знаjу да се носе са наjвећим изазовима на високим државним функциjама

Бићу срећан, истиче Бечич, када не будемо морали да истичемо то што jе за неки врхунски резултат заслужна нека жена, jер ће то бити знак зрелости и равноправности. Сматра да данас jош увиjек морамо, како би у главе доброг диjела становништва усадили мисао, истицати да су жене способне за наjвише подвиге.

- Жене знаjу да се носе са наjвећим изазовима на високим државним функциjама, и зато жене мораjу да буду равноправно заступљене на тим функциjама као и мушкарци. Са друге стране, поменути и слични примjери користе нам да из глава неких избиjемо негативне традиционалне и ужасне мисли коjе гласе: „Жене нису за политику, нека сjеде дома, рађаjу и чуваjу дjецу – политика jе мушки посао“ - истакао је предсјеник Скупштине.

Каже да нам је све док будемо имали ситуациjу да нам jе оваj пећински став у односу на ову тему већински и преовладаваjући, или макар да се jош увиjек jасно и нескривено може чути у нашем друштву, истицање свиjетлих примjера жена на мjестима одлучивања приjеко потребно.

Говорећи о аспекту равноправности, закључио је да суштина ниjе у нормативном успостављању равноправности, већ у миjењању система вриjедности и начина размишљања, као и развиjању свиjести цjелокупног друштва како би оно постало европско, еманципаторско и прогресивно.

- У Скупштини Црне Горе и мени као њеном предсjеднику имате искреног партнера за утврђивање, побољшање и дословно спровођење политика коjе ће довести до потпуне родне равноправности у нашем друштву - закључио jе предсjедник Скупштине.

image

Регионална конференциjу парламентарки у Jугоисточноj Европи

- IGOR SLJIVANCANIN

У уводном диjелу конференциjе коjу jе организовао Одбор за родну равноправност Скупштине Црне Горе, у сарадњи са Мисиjом ОЕБС-а у Црноj Гори и Канцелариjом ОЕБС-а за демократске институциjе и људска права (ОДИХР), присутнима су се обратиле и предсjедница Одбора за родну равноправност Божена Jелушић, замjеница шефа Мисиjе ОЕБС-а у Црноj Гори Сив-Катрине Леиртрое и шефица Одjељења за демократске управљање и равноправност полова, ОЕБС-ова канцелариjа за демократске институциjе и људска права (ОДИХР), Аjла ван Хеел Мердановић.

У контексту данашње конференциjе коjу jе организовао Одбор за родну равноправност, предсjедник Скупштине поздравио jе ангажман министарке здравља Jелене Боровинић Боjовић, али и свих медицинских и немедицинских запосленика у истраjноj и пожртвованоj борби против корона вируса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:24