/ - Фото: IGOR SLJIVANCANIN
18/10/2021 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Бечић - Теофилактоу: Сличности двије земље снажан потенцијал за сарадњу

Предсједник Бечић је изразио задовољство поводом првог званичног сусрета са амбасадором Теофилактоуом

Улазак Црне Горе у породицу европских народа, процес који Република Кипар снажно подржава, отворио би додатне могућности за сарадњу двије земље, али и створио простор за јачање Црне Горе као чланице ЕУ, оцијенио је током састанка са предсједником Скупштине Црне Горе Алексом Бечићем, амбасадор Републике Кипар, Димитриос Теофилактоу. 

На састанку је закључено да су области инфраструктуре, науке и технологије, обновљиве енергије, али и сектор туризма могућа поља будуће сарадње, те истакнуто да је допринос парламената и надлежних одбора у том дијелу од изузетног значаја.

Предсједник Бечић је изразио задовољство поводом првог званичног сусрета са амбасадором Теофилактоуом, истакавши да то представља још једну потврду искрених и квалитетних билатералних односа Црне Горе и Републике Кипар.

Уз захвалност Републици Кипар на континуираном дјеловању и пружању подршке Црној Гори на њеном европском путу, предсједник Скупштине се осврнуо на недавно одржану Конференцију предсједника парламената малих европских држава, током које је кроз билатерални сусрет са предсједницом Представничког дома Кипра, Анитом Деметриоу, разговарао о модалитетима продубиљвања сарадње између двије пријатељске земље.

Констатујући бројне заједничке изазове са којима се суочавају Црна Гора и Кипар, као мале државе, предсједник Бечић је указао на потенцијал интензивирања сарадње у области туризма, као и потребу диверзификације ове привредне гране. 

Наглашавајући да Црној Гори јесте мјесто у породици европских народа, и истичући да на том путу има снажну подршку Кипра, амбасадор Теофилактоу је указао на географске, просторне, економске и друге сличности двије земље, које их снажно повезују, и на том фону „отварају могућности за сарадњу у областима туризма, обновљиве енергије, инфраструктуре, науке и технологије, и унапређење сваке области појединачно”. Констатовано је да сарадњу у појединим областима треба промовисати на парламентарном нивоу, с обзиром на улогу коју парламенти имају као представничка тијела. 

-Већ сам имао прилику да разговарам о томе колико нам је потребна модерна бродоградња, изградња модерних лука, аеродрома. Имамо стручност и знање које у том дијелу можемо подијелити и вољни смо да подијелимо- поручио је амбасадор Републике Кипар.

Истичући да туризам треба развијати у категорији одрживог, уз обухват различитих грана, амбасадор Теофилактоу  је оцијенио и да је сектор науке и технологије могуће значајно унаприједити кроз везу која би била успостављена између академске заједнице и приватног сектора. У том смислу предложио је успостављање билатералних, али и трилатералних односа Црне Горе, Србије и Кипра, наших академија наука и универзитета. 

Сагласивши се да је процес европских интеграција двосмјеран, саговорници су оцијенили да Црна Гора треба да настави реформским путем, али и да конкретни резултати које је наша земља постигла заслужују да буду вредновани кроз пуноправно чланство. Тиме би, како је истакнуто, Европска унија показала да процес проширења живи у пракси.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:51