Bečić i Šaranović u posjeti OB Pljevlja / - VLADA CG
16/05/2024 u 22:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bečić: U bezbjednosnom sektoru ima mjesta samo za profesionalizam, čast i odlučnost

Zamjenik premijera i koordinator BOK-a Aleksa Bečić i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović posjetili su Odjeljenje bezbjednosti Pljevlja.

Nakon predaje raporta zamjeniku premijera, održan je sastanak na kome su, pored potpredsjednika Bečića i ministra Šaranovića, prisustvovali v.d. načelnika Regionalnog centra Zapad Darko Radusinović, komandir Stanice policije OB Pljevlja Đorđe Perović i komandir Stanice kriminalističke policije OB Pljevlja Radoje Živković.

Potpredsjednik Bečić je istakao da mnogobrojni izazovi sa kojima sa susreće sektor bezbjednosti zahtijevaju koordinaciju i timski rad na svim nivoima kako bi se nastavili pozitivni trendovi veoma zapaženih rezultata i uspjeha.

- Borba protiv kriminala i korupcije je najvažniji zadatak našeg društva. Zato niti ima niti će biti nedodirljivih. Zato u bezbjednosnom sektoru ima mjesta samo za profesionalizam, čast i odlučnost. Zato je vraćanje timskog duha, čestitog sistema vrijednosti i moralnosti imperativ. Ulažemo, naravno, maksimalne napore da u granicama mogućeg unaprijedimo i uslove rada i dovedemo ih do nivoa koji policijski službenici zaslužuju - naglasio je Bečić.

Ministar Šaranović je zahvalio na dočeku, naglašavajući da je ova prva zvanična posjeta samo najava niza koordinisanih aktivnosti u cilju poboljšanja cjelokupnog stanja u OB Pljevlja.

- U prethodnom periodu smo se upoznali sa izazovima sa kojima se susreće sistem MUP-a i kojih je trenutno, nažalost, više nego rješenja. Međutim, uvjeren sam da ćemo zajedničkim radom uspjeti da pronađemo rješenja za probleme koje dijelimo - istakao je Šaranović.

Potpredsjednik Vlade je izrazio zabrinutost zbog činjenice da je u Crnoj Gori jedna od najstarijih policijskih starosnih struktura u Evropi.

- Osim problema starosne strukture, odlazaka u penziju, na početku mandata smo se susreli i sa problemom koji smo ubrzo riješili, a odnosio se na činjenicu da je 14. generacija Policijske akademije godinu i po dana čekala da započne odrađivanje pripravničkog staža. Razmišlja se o različitim modalitetima kako bismo određenim reformama i promjenama stvorili uslove da podmladimo i osnažimo naše policijske strukture - zaključio je Bečić.

Potpredsjednik Bečić je kao najznačajniji poduhvat istakao obnavljanje sistema vrijednosti u okviru policijskih struktura.

- Gdje nema timskog rada i izražene moralnosti, nema ni jakih institucija, ni snažne i vječne države. Svi smo mi politički prolazni i naš ključni zadatak je da damo doprinos jačanju institucija, obnavljanju sistema vrijednosti, eliminisanju podjela kojima u bezbjednosnom sektoru nema mjesta, kako bismo ostavili snažne institucije u nasljeđe budućim generacijama. Jačanjem Odjeljenja za unutrašnju kontrolu i intenziviranjem provjera bezbjednosnih smetnji, kao i donošenjem Pravilnika o provjeri imovine, prihoda i životnog stila policijskih službenika, značajno će se doprinijeti pročišćavanju sistema od nedozvoljenih uticaja i postavljanju na zdrave osnove - istakao je Bečić.

Ministar Šaranović je saopštio da je apsolutni društveni prioritet u Crnoj Gori borba protiv organizovanog kriminala.

- Svi koraci koje preduzimamo podređeni su potrebi da ostvarimo rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i pošaljemo poruku da su svi pojedinci jednaki pred rukom pravde. Naš fokus je na jačanju integriteta policijskih službenika kroz uspostavljanje djelotvornih mehanizama sistema kontrole koji će obezbijediti integritet i maksimalnu transparentnost svih procesa i dati doprinos borbi protiv korupcije unutar sistema, kao i održavanju nivoa motivisanosti časnih policijskih službenika. Obnavljanje zdravog tkiva i vraćanje povjerenja u institucije bezbjednosti naš su najveći zalog - zaključio je Šaranović.

Čelnici RC “Zapad” i OB Pljevlja zahvalili su zamjeniku premijera i ministru unutrašnjih poslova na veoma značajnoj posjeti, predstavljajući ostvarene rezultate, kao i izazove sa kojima se susrijeću, posebno u dijelu starosne strukture policijskih službenika, odnosno najava odlazaka u penziju.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 19:22