Бечић-Зорчич / - фото: Скупштина Црне Горе
17/06/2021 u 15:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић-Зорчић: Словеначко предсjедавање Савjету ЕУ прилика за Црну Гору

Издваjаjући парламентарне односе као кључне за развоj свеукупне билатералне сарадње, Зорчич jе исказао посебну посвећеност парламентарноj дипломатиjи и аспекту међународне сарадње посланика

Уз обострано констатовање добрих билатералних односа, блискост народа, богате заjедничке историjе и европске будућности, започела jе званична дводневна посjета предсjедника Државног збора Републике Словениjе Игора Зорчича Црној Гори – наводи се у саопштењи из Скупштине Црне Горе.

– Редован парламентарни диjалог доприноси учвршћивању и продубљивању свеукупне сарадње, нагласио је предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић.

Предсjедник Бечић упутио jе честитке поводом предстоjећег словеначког предсjедавања Савjету ЕУ, уз увjерење да ће Словениjа наставити да подржава европску интеграциjу Црне Горе, те да ће бити окренута процесу проширења и интересима региона Западног Балкана.

Размиjенивши мишљења о европскоj перспективи региона са акцентом на Црну Гору, Бечић је изразио увjерење да ће предстоjеће словеначко предсjедавање Савjету ЕУ, коjе почиње од 1. jула, бити усмjерено ка процесу проширења и интеграциjи региона на основу поjединачних постигнућа држава кандидата. Он jе захвалио на охрабрењу Словениjе током приступања НАТО чланству, нагласивши да спољнополитичко опредjељење Црне Горе нема алтернативу.

Уз добродошлицу и захвалност на приjему, предсjедник Зорчич jе представио да ће за Словениjу велики приоритет предсjедавања бити Западни Балкан, уз нагласак да jе европска интеграциjа кључна за траjни мир, стабилност и просперитет земаља региона. Додао jе да jе посjета у сусрет предсjедавању управо показатељ да Словениjа наставља да пружа подршку европском путу Црне Горе, те да словеначка искуства у процесу могу бити од значаjне помоћи.  

Издваjаjући парламентарне односе као кључне за развоj свеукупне билатералне сарадње, Зорчич jе исказао посебну посвећеност парламентарноj дипломатиjи и аспекту међународне сарадње посланика, уз интерес да се настави интензивна сарадња два парламента коjа jе постоjала у периоду приjе пандемиjе.

Састанку су присуствовали потпредсjедница Бранка Бошњак, предсjедник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић и посланик Генци Ниманбегу и генерални секретар Александар Кларић.

У словеначкоj делегациjи су и предсjедник Групе приjатељства са Црном Гором Томаж Лисец, потпредсjедник Одбора за питања Европске униjе и члан Групе приjатељства са Црном Гором Ник Пребил и генерална секретарка Државног збора Уршула Зоре Тавчар. Такође, састанку jе присуствовао Грегор Прескер, амбасадор Републике Словениjе у Црноj Гори.

Након завршеног састанка, два предсjедника обратила су се медиjима, и том приликом, поновљена jе оцjена од стране предсjедника Бечића да Црна Гора има велика очекивања од предсjедавања Словениjе Европском униjом. „Словениjа jе препозната као искрен партнер и подржавалац интеграциjа Црне Горе и Западног Балкана Европскоj униjи. Захвални смо и на своj помоћи и сигурни смо да ће тако бити и у наредном периоду“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:35