/ - Алекса Бечић
07/12/2021 u 12:19 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић обишао знаменитости ЦГ са парламентарном делегацијом Естоније

Обиласци природних љепота наше државе изазвали су позитивне и снажне импресије код парламентараца из Естоније

Представници Скупштине Црне Горе предвођени предсједником Алексом Бечићем организовали су обилазак Липске пећине за делегацију Парламента Републике Естоније на челу са предсједником Парламента Републике Естоније Јуријем Раташом.

Обиласци природних љепота наше државе изазвали су позитивне и снажне импресије код парламентараца из Естоније.

Липска пећина, чудесна галерија подземних дворана изузетне спелеолошке вриједности, налази се у непосредној близини Пријестонице Цетиње. Љепота Липске пећине је позната од давнина, а посебну пажњу су јој поклањали Петар II Петровић Његош и краљ Никола. Иако се зна да су мјештани Липе Добрске открили пећину много раније, први званични запис о пећини је из 1839. године, када је енглески археолог Хенри Лејард посјетио и оставио писани извјештај о богатству њених украса.

У пећини је КУД "Захумље" из Никшића заиграло најпопуларнију народну игру - црногорско оро. Била је то прилика да се естонска делегација ближе упозна са народном музиком и музичким стваралаштвом, као важним дјелом црногорске традиције.

- Предсједник Бечић је, у присуству прослављеног репрезентативца и бившег кошаркаша, Влада Шћепановића, приликом посјете Медитеранском спортском центру у Будви, предсједнику Раташу уручио кошаркашки дрес са бројем који је предсједник Парламента Естоније носио док се активно бавио кошарком, док је предсједник Бечић на поклон добио фудбалски дрес са бројем који је имао као млади црногорски репрезентативац. Након обиласка Цетиња и Будве, предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић уприличио је свечану вечеру за парламентарну делегацију Републике Естоније, током које је договорено оснивање Групе пријатељства Црне Горе и Естоније, што је значајан резултат ове званичне парламентарне посјете. Кроз дјеловање група пријатељства, Скупштина Црне Горе остварује значајну међупарламентарну сарадњу и унапређује билатералне односе са другим земљама- наводе у саопштењу.

Предсједник Парламента Републике Естоније Јури Раташ борави у званичној посјети нашој земљи на позив предсједника Скуштине Црне Горе Алексе Бечића. Током јучерашњег дана на платоу испред зграде Скупштине Црне Горе за високе званичнике Републике Естоније уприличен је свечани дочек, уз војне почасти и интонирање химни двију држава. У оквиру билатералне посјете, два предсједника су разговарала тêте-à-тêте, након чега је одржан састанак делегација.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:51