Berbok sa članovima Odbora za evropske integracije / THOMAS KOEHLER/AA/PHOTOTHEK.DE - THOMAS KOEHLER
05/03/2024 u 08:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Berbok: Crna Gora može računati na snažnu podršku Njemačke u naporima na putu ka članstvu u EU

Ministarka vanjskih poslova SR Njemčake Analena Berbok pohvalila je postignute rezultate Vlade i Skupštine Crne Gore u procesu evropskih integracija i naglasila da Crna Gora može računati na snažnu podršku Njemačke u njenim daljim naporima na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Ona se juče sastala sa predsjednikom i članovima Odbora za evropske integracije Ivanom Vukovićem, Jovanom Subotićem, Simonidom Kordić i Anom Novaković Đurović. Sastanku su prisustvovali i poslanici njemačkog Bundestaga Debora Diring (Deborah Düring),  Jirgen Harto (Jürgen Hardt) i Urlih Lehte (Ulrich Werner Maria Lechte).

Berbok je podsjetila na obavezu zemalja Zapadnog Balkana koji teže članstvu u EU da obezbijede potpunu usklađenost nacionalnih politika sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU. Govoreći o evropskom putu Crne Gore, Berbok je istakla spremnost SR Njemačke da pruži pomoć Crnoj Gori u procesu reforme i jačanja policijske organizacije, a u kontekstu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Poslanici Bundestaga interesovali su se za odnos građana prema ideji članstva Crne Gore u EU, aktivnosti Vlade na planu zelene tranzicije, sistemske odgovore na problem nasilja u porodici, te ukazali na potrebu stvaranja finansijskih pretpostavki za efikasan rad pravosudnih organa, navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

image

Berbok sa članovima Odbora za evropske integracije

THOMAS KOEHLER/AA/PHOTOTHEK.DE - THOMAS KOEHLER
image

Berbok sa članovima Odbora za evropske integracije

THOMAS KOEHLER/AA/PHOTOTHEK.DE - THOMAS KOEHLER

Članovi Odbora za evropske integracije istakli su da je, u narednim mjesecima, fokus aktivnosti državnih organa na ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, uz očekivanje da bi to moglo rezultirati pozitivnim izvještajem EU koji bi Crnoj Gori širom otvorio vrata punopravnog članstva.  Poslanici Skupštine Crne Gore iznijeli su različite stavove o političkoj dimenziji integracionog procesa Crne Gore, kao i aktuelnim dešavanjima u kontekstu ispunjavanja obaveza iz evropske agende. Ipak, saglasili su se da je budućnost Crne Gore u EU, i u tom smislu, podsjetili na važnost konstruktivnog dijaloga relevantnih političkih aktera u zemlji. Poslanici su zahvalili njemačkim kolegama na kontinuiranoj podršci koju pružaju Crnoj Gori na planu realizacije važnih reformi i dostizanja evropskih standarda u različitim oblastima.

Sastanku je prisustvovao i Manuel Zaracin (Manuel Ferdinand Theodor Sarrazin), izaslanik Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan i NJ.E. Peter Felten, ambasador SR Njemacke u Crnoj Gori.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 08:23