Milena Besic - CEDEM / - SRDJAN BOLJEVIC
22/11/2022 u 12:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bešić: Prijevremeni parlamentarni izbori jedini legitiman korak ka izlazu iz političke krize

Prema njenim riječima, u takvoj situaciji izbori ključni preduslov, navodeći da je za njihovo održavanje potrebno obezbijediti minimum uslova, „za šta u ovom trenutku nisam sigurna da postoji spremnost“

Prijevremeni parlamentarni izbori jedini su legitiman korak za rješenje političke krize, a njihov rezultat ne smije biti ključ za nova imenovanja, već za zastupanje interesa društva i dovođenje institucija u službu građana, poručila je direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Milena Bešić.

Ona je, u intervjuu za PR Centar, kazala da je, u zemlji koju pogađa ozbiljna institucionalna kriza, sa Vladom bez legitimiteta, Ustavnim sudom bez kvoruma za odlučivanje, Skupštinom koja donosi izmjene sistemskih zakona mimo procedure, a gdje svakog dana grupe građana protestuju na ulicama zbog neriješenih socijalnih, ekonomskih, ustavnih i komunalnih pitanja, potrebno ozbiljno i odgovorno pristupanje donosioca odluka na svim nivoima vlasti.

-Prije svega zakonodavne, koju predstavlja Skupština, izabrana od strane građana da zastupa njihove interese, a svakako i izvršne i sudske grane vlasti. Nasuprot tome, svakodnevno svjedočimo nespremnosti čelnika da nađu zajednički imenitelj i pokažu odgovornost prema građanima- rekla je Bešić.

Prema njenim riječima, u takvoj situaciji izbori ključni preduslov, navodeći da je za njihovo održavanje potrebno obezbijediti minimum uslova, „za šta u ovom trenutku nisam sigurna da postoji spremnost“.

-Očigledno da ćemo i te izbore dočekati bez napretka u reformama izbornog zakonodavstva, a pitanje otvorenih lista zaslužuje ozbiljnu debatu i konsenzus u okviru procesa, na nikako još jedno "ad hoc rješenje". Naravno, sami po sebi izbori neće riješiti problem, ukoliko se njihov rezultat bude doživljavao i dalje kao ključ za postavljenja, a ne za zastupanje interesa društva i dovođenje institucija u službu građana- smatra Bešić.

Na pitanje kako bi Crna Gora trebalo da se odredi prema mišljenju Venecijanske komisije o izmjenama Zakona o predsjedniku, Bešić je napomenula da očuvanje ustavnog poretka treba da bude prioritet svakog građanina, a posebno činioca državne vlasti, „naročito u uslovima nefunkcionalnosti Ustavnog suda u čijoj su nadležnosti ovakva pitanja“.

-Svako postupanje koje dovodi do narušavanja balansa između grana vlasti i njihovih nadležnosti, nosi rizik od trajnih posljedica po sistem i društvo u cjelini. Nezahvalno je predviđati stav Venecijnske komisije po bilo kom pitanju, ali se svakako o tome koliko ozbiljno doživljavaju ovo pitanje, može vidjeti iz činjenice da će mišljenje iznijeti kao hitno, prije sljedeće zakazane plenarne sjednice- rekla je Bešić.

Smatra da bi o određenju prema tom mišljenju bilo neumjesno govoriti unaprijed.

-Ipak, mogu reći da bih željela da se ono uvaži na adekvatan način, imajući u vidu punopravno članstvo Crne Gore u Savjetu Evrope i jedini cilj oko koga postoji opšti društveni konsenzus, a to je da Crna Gora postane i punopravna članica Evropske Unije- dodala je Bešić.

Bešić je kazala i da su građanski protesti legitiman način izražavanja nezadovoljstva kada se interesi građana koji zahtijevaju ili brane svoja prava, ne mogu zadovoljiti institucionalnim putem.

-Poslednjih nekoliko godina svjedočimo da građani sve češće biraju proteste kao izraz demokratije, što korespondira sa sve izraženijim nepovjerenjem u institucije. Od avgusta 2020. godine imamo nestabilnu većinu u parlamentu (41/40) što je unaprijed prognoziralo previranja u društvu i izraze nezadovoljstva- kazala je Bešić.

Ocijenila je da ovi protesti, koji spadaju u brojnije, govore u prilog potrebi za iznalaženjem legitimnog, institucionalnog rješenja i stabilizaciji društva.

-Ukoliko želimo Evropi da pošaljemo poruku da smo spremni da se uključimo u zajednicu razvijenih demokratskih zemalja, moramo da biramo ozbiljne i odgovorne političare, koji će imati dovoljno političke zrelosti i formirati stabilnu Vladu sa prioritetom u reformama i napretkom u procesu integracija- zaključila je Bešić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:16