Ivanović / -FOTO: DNEVNICA, JUTJUB
28/02/2023 u 08:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivša direktorica cetinjske škole dobila spor protiv Ministarstva

Nijesu navedeni ni ozbiljni razlozi kojima bi bila opravdana odluka ministra da ne izabere Ivanović za direktorku škole

Osnovni sud na Cetinju je prvostepenom presudom poništio odluke Ministarstva prosvjete od prošle godine da ne izabere direktora Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“ i da za vršiteljku dužnosti te obrazovne ustanove imenuje profesoricu srpskog jezika i književnosti Ivanu Mitrović.

Presudu je donijela 22. februara sutkinja Marija Ćupić po tužbi profesorice muzičkog obrazovanja Petre Ivanović, bivše v.d. direktorke cetinjske škole koja je u maju prošle godine konkurisala za puni mandat na toj poziciji. 

- Odluka kojom se ne vrši izbor Ivanović je po uvjerenju ovog suda nezakonita, pa se ministar, prilikom donošenja pobijanog rješenja nije mogao na zakonit način pozvati na odredbu čl. 81 st. 1 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je propisano da ako direktoru javne ustanove prestane dužnost, a na konkursu se ne izabere direktor, on imenuje vršioca dužnosti direktora najduže na period do šest mjeseci - navedeno je u presudi Osnvnog suda Cetinje.

Ministarstvo prosvjete osporilo tužbu

U Ministarstvu prosvjete su osporili tužbu u cjelosti, navodeći da se na osnovu dokaza koje je iznijela Ivanović ne može dovesti u pitanje pravilnost i zakonitost postupanja tog resora u ovom slučaju.

Resor Vojinovića je predložio da sud odbije tužbu kao neosnovanu, a završno izlaganje tužene strane je izostalo.

Na osnovu svih izloženih dokaza i iskaza Osnovni sud je utvrdio da su odluke Ministarstva prosvjete nezakonite, te da Petri Ivanović za troške postupka treba da bude isplaćeno 375 eura.

Ivanović je imenovana za v.d. direktoricu OŠ "Lovćenski partizanski odred" 13. januara 2022. godine i na tom mjestu je ostala do 28. jula kada je Ministarstvo prosvjete donijelo rješenje da je zamijeni Ivana Mitrović.

Prethodno je, 13. maja prošle godine, Školski odbor objavio konkurs za izbor direktora OŠ „Lovćenski partizanski odred“, na koji se jedina prijavila Ivanović.

U presudi se navodi i da Komisija koja je obavila intervju sa Ivanović nije imala zamjerke na konkretne rezultate u njenom radu kao v.d. direktorice u periodu od 13. januara do 28. jula, ali i na plan razvoja ustanove koji je predala za četvorogodišnji mandat.

Nijesu navedeni ni ozbiljni razlozi kojima bi bila opravdana odluka ministra da ne izabere Ivanović za direktorku škole.

- Kao jedini kandidat predala je plan razvoja ustanove za četvorogodišnji mandat, reference, podršku nastavničkog vijeća, raniji rad, odnosno iskustvo, pokazala komunikativnost i spremnost da školu povede u četiri godine progresa sa ciljem najboljeg interesa djece te škole - navedeno je u obrazloženju presude.

Ističe se i da je ministar Vojinović prenebregnuo pozitivno mišljenje Nastavničkog vijeća koje je sa 31 glasom podržalo Ivanović za direktoricu škole, kao i rezultate koje je ostvarila za šest mjeseci obavljanja tog posla u v.d. mandatu.

U njenom iskazu se ističe da su razlozi ovakve odluke i kriterijumi kojima se vodio ministar politički. Ivanović tvrdi da je Odbor Građanskog pokreta URA Cetinje insistirao da se ona ukloni sa mjesta direktorke “jer politički nije nigdje prisutna”.

- Kao svog kandidata ministar je predložio Ivanu Mitroviću za izbor v.d. do raspisivanja novog konkursa koji se desio u novembru 2022. godine. Da je u pitanju politički izbor nove v.d. Ivane Mitrović, potvrdila je sada bivša direktorica Direktorata za osnovno obrazovanje Ministarstva prosvjete iz tog perioda Slavica Ilinčić koja je Ivanović, nakon što je i ona razriješena sa te dužnosti, ničim izazvana poslala sms poruku: “Bez funkcije vas je ostavio ministar, mene nije pitao, zahvalite za to SNP i URI, oni su vas šutnuli, a ne ja. Sa uvažavanjem, S. Ilinčić” - navedeno je, pored ostalog, u presudi.

Na ovaj način povrijeđeno je pravo Ivanović na obrazloženu odluku koje je propisano Konvencijoj za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Obezvrijeđena je, navodi se u presudi, zakonska odluka Školskog odbora da raspiše konkurs, mišljenje nastavničkog vijeća, sam konkurs, a ona je, kao jedini učesnik, tj. kandidat koji je ispunio sve opšte i posebne uslove, degradirana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 16:41