/ Фото: ДПС
26/05/2021 u 12:38 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивша министарка критикује Владу: Братићкина чистка у просвјети је незаконита

Актуелна власт на нова радна мјеста довела чланове својих породица, тврди Прибиловић

Бивша министарка јавне управе и посланица ДПС-а Сузана Прибиловић тврди да је извјештај Европске комисије критиковао, како тврди, партијска запошљавања актуелне власти.

- Kада смо садашњу власт упозоравали да измјене Закона о државним службеницима и намјештеницима нијесу у складу са европским принципима добре јавне управе, нападали су нас да су то политички мотивисане критике и критиковали да ми нијесмо остварили резултате у реформи јавне управе. Да смо били у праву, говори прошлонедјељни извјештај ЕK која поздравља већ постигнуте резултате у реформи јавне управе, изражава забринутост због Измјена Закона о државним службеницима и намјештеницима, а нарочито изражава забринутост јер чланство у политичким партијама и даље снажно утиче на запошљавања у црногорској државној управи, те позива нову Владу да избјегава политички мотивисана отпуштања и запошљавања у државној управи- додала је она.

Према њеним ријечима, нова власт, након што је незаконито очистила јавну управу од ранијих кадрова, према њиховим ријечима политички неподобних кадрова, на та радна мјеста је довела чланове својих породица и партијске колеге. 

- То су по правилу лица која не испуњавају услове за радна мјеста на која су постављена или немају никаквог радног искуства, у пензији су или њихови претходни радни ангажмани немају никакве везе са новим дужностима. Након незаконите “чистке” у државној управи, здравству и јавним предузећима, која ће доћи на наплату грађанима, свједоци смо ових дана на који начин нова власт кроз неуставну измјену закона у области образовања ствара услове за “чистку” у просвјети - наводи Прибиловић, осврћући се на најаву да ће министарка просвјете Весна Братић смијенити 400 директора школа.

Она истиче да Предлогом Измјена и допуна Закона о раду, нова скупштинска већина ствара услове за све своје директоре односно старјешине органа државне управе, да буду заштићена категорија у односу на све остале запослене у јавној управи.

- Наиме, важећим Законом о државним службеницима и намјештеницима, прописано је да директори управа, након што им престане мандат могу наставити да раде у органу у ком су обављали функцију или другом државном органу, на радном мјесту које одговара њиховим квалификацијама и способностима, а ако то не желе имају право да годину дана примају накнаду, с тим да им се и то право може продужити за још једну годину, ако у том времену стичу право на пензију. Осим ових права, која су усаглашена са Европском комисијом, нова власт измјенама Закона о раду члановима својих породица и партијским колегама, које поставља на мјеста директора, даје још и право да се врате на радно мјесто на којем су радили прије него што су постали директори. Поштоване грађанке и грађани, још једном вам указујемо да нова власт која вам је обећала једнака права, да неће бити партијског запошљавања и непотизма, не мијења Закон о раду, како вам то покушавају приказати, због вас и повећања минималне зараде са постојећих 222 еура на 250 еура, већ како би својим директорима обезбиједили обим права који нико у јавној управи није имао, нити има- закључује Прибиловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 18:57