Blažić / -FOTO: ARHIVA, DAN
22/08/2022 u 19:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blažić: Mi sad imamo v.d. Vladu, niti imamo mandatara, niti se može ići na izbore

Ako smo mi do sada imali nelegalne Vlade, pa možemo da imamo još jednu nelegalnu Vladu, šta je problem?- kazao je dekan.

Crnogorska javnost je ponovo u konfuziji nakon što je izglasano nepovjerenje još jednoj Vladi, pa se sada postavlja pitanje šta činiti dalje. 

Dekan fakulteta za državne i Evropske studije Đorđije Blažić poručio je za TV Prva da se ništa nije postiglo, jer po Ustavu niti može biti predložen mandatar, niti se može ići na izbore.

Da bi se išlo na nove izbore Skupština mora sama sebi da skrati mandat.

Blažić ne vjeruje da će se to desiti, a u tom slučaju Vlada nastavlja da funkcioniše u tehničkom mandatu do sledećih izbora.

- Vlada nastavlja sa radom do izbora nove vlade. Mi sad imamo vršioca dužnosti Vlade, odno v.d. Vladu- kazao je on.

Vlada može do redovnih izbora da obavlja sve svoje dužnosti, izuzev jedne- da skrati mandat skupštini. A to, kaže Blažić, ne može ni predsjednik države.

On takođe po ustavu ne može ni da predloži mandatara dok god parlament funkcioniše.

- Predsjednik Crne Gore predlaže mandatara u roku od 30 dana od dana konstituisanje skupštine. Dakle, nema izbora vlade u mandatu skupštini- pojasnio je Blažić. 

Blažića, međutim, ne bi iznenadilo da se i ovog puta ustav prekrši i da predsjednik predloži mandatara po uzoru na prethodnu praksu.

- Ako smo mi do sada imali nelegalne Vlade, pa možemo da imamo još jednu nelegalnu Vladu,  šta je problem?- kazao je dekan. 

Blažić smatra da skupština izglasavanje nepoverenja Vladi ništa nije promijenila jer se ne može ići na izbore dok ne padne i parlament.

- Mi imamo sistem takozvanih vezanih mandata. Kad padne vlada u principu skupština bi morala da se vrati. Kad skupština skrati mandat ili ili bude raspuštena, onda pada i Vlada, jer su to vezani mandati- pijašnjava Blažić. 

Ako skupština odluči da skrati sebi mandat, u tom slučaju bi se odmah išlo na izbore

Međutim, tu se postavlja pitanje ustavnosti takvih izbora, jer jedan od sudija Ustavnog suda u septembru odlazi u penziju.

- To automatski znači blokadu institucija. Izbori mogu da se održavaju, a pravna zaštita birača može da se ostvari na nivou opštinskih i državne izborne komisije i tu je kraj. Nema sudske zaštite, jer sudija ne može da odlučuje i to je klasična blokada institucija- zaključio je Blažić. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:08