Entoni Blinken / - SHUTTERSTOCK
24/06/2024 u 19:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Blinken: Crna Gora ne ispunjava minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima

Vlada Crne Gore ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini, navodi se u izvještaju Stejt Departmenta o trgovini ljudima koji je u Vašingtonu objavio državni sekretar SAD-a Entoni Blinken.

- Vlada je pokazala veće napore u poređenju sa prethodnim izveštajnim periodom, stoga je Crna Gora unapređena na nivo 2. Ovi napori su uključivali istragu, krivično gonjenje i osudu više trgovaca ljudima i identifikovanje više žrtava- piše u izvještaju.

Stejd department je naveo da Vlada nije ispunila minimalne standarde u nekoliko ključnih oblasti, prenosi Glas Amerike (VOA).

- Odeljenju za ilegalno krijumčarenje, trgovinu ljudima i ilegalne migracije (Jedinica za borbu protiv trgovine ljudima) ozbiljno su nedostajali resursi i kapaciteti sa samo pet službenika koji su pokrivali sve slučajeve trgovine ljudima- kaže se u dokumentu.

Pored toga, kako se dodaje, Jedinica za borbu protiv trgovine ljudima nije mogla da odredi specijalizovane službenike u lokalnim kancelarijama, što je umanjilo njenu sposobnost da proaktivno identifikuje žrtve.

- Vlasti su procesuirale moguće slučajeve seksualne trgovine kao zločine sa znatno nižim kaznama od trgovine ljudima, a vlada je žrtvama dodelila advokate sa malo ili nimalo iskustva - navodi se u izvještaju.

Stejt Dipartment je preporučio da se energično istraže i gone krivična djela trgovine ljudima i osude trgovci, kao i da se odredi dovoljno resursa i osoblja Jedinici za borbu protiv trgovine ljudima.

- Povećati proaktivnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima skriningom među osobama o oblasti komercijalnog seksa, migrantima, azilantima i izbeglicama, sezonskim radnicima i drugim rizičnim populacijama- navodi se u preporukama.

Takođe, zahtijevaju da se obezbijedi napredna obuka za sudije, tužioce i organe za sprovođenje zakona o istragama i krivičnom gonjenju trgovine ljudima, uključujući prikupljanje dokaza o suptilnim oblicima prinude ili korišćenje specijalizovanih istražnih tehnika.

- Povećati pristup pravdi i pomoć žrtvama i svjedocima za žrtve koje učestvuju u krivičnom postupku, uključujući pristup iskusnim advokatima i prevodiocima na romskom jeziku- navodi se u preporukama.

U izveštaju se navodi da je policija istražila devet novih slučajeva sa 19 osumnjičenih, u poređenju sa tri nova slučaja sa osam osumnjičenih u 2022.

Vlasti su krivično gonile 16 optuženih (tri trgovine ljudima u vezi sa seksualnim radom i 13 zbog trgovine ljudima), u poređenju sa šest okrivljenih u 2022. godini.

Sudovi su osudili tri trgovca (jedan za trgovinu ljudima u vezi sa seksualnim radom i dva za trgovinu ljudima), dok u 2022. godinini nije bilo osude.

Ističe se da je Vlada tokom prošle godine identifikovala 15 žrtava, u poređenju sa sedam žrtava 2022.

Od 15 žrtava, počinioci su eksploatisali pet žrtava u seksualnoj trgovini, sedam u radnoj trgovini i tri u prisilnom kriminalu.

Kako je navođeno i u izveštajima u proteklih pet godina, trgovci ljudima eksploatišu domaće i strane žrtve u Crnoj Gori, dok su osobe iz Crne Gore žrtve trafikinga u inostranstvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jul 2024 04:43