/ - ФОТО: ЦДТ илустрација
08/12/2021 u 13:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блокада институција кочи борбу против корупције

Из ЦГО су, у сусрет Међународном дану борбе против корупције, навели да је приликом формирања Владе обећана беспоштедна борба против корупције

Актуелна блокада кључних институција у Црној Гори у великој размјери ограничила је резултате нове власти у борби против корупције, оцијењено је из Центра за демократску транзицију (ЦДТ), преноси Мина.

Из те невладине организације позвали су Владу и Скупштину да одлучно крену у реформе које су пријеко потребне друштву, и да покрену дијалог којим ће деблокирати кључне правосудне институције и тиме омогућити спровођење одлучне борбе против корупције и организованог криминала.

Из ЦГО су, у сусрет Међународном дану борбе против корупције, навели да је приликом формирања Владе обећана беспоштедна борба против корупције.

- Нажалост, у актуелном моменту институционалне блокаде, тешко је закључити да ли власт може да спроведе своје најаве од прије годину -  каже се у саопштењу.

Замјеница програмске директорице ЦДТ-а Милена Гвозденовић рекла је да је јасно да се све потребне реформе не могу остварити преко ноћи, као што се тако не може ни искоријенити корупција.

Како је казала, треба бити свјестан да су одређена законска рјешења доношена једнострано зарад појединих политичких интереса, што свакако не води ка одрживости и функционалности институција које треба да преводе друштво у борби против корупције.

- Конкретни резултати у борби против корупције и даље су ван домашаја институција, а умјесто њих сервирају нам се казне за неадекватно испуњавање имовинских картона чије плаћање већина јавних функционера у Црној Гори себи може приуштити без икаквих потешкоћа - навела је Гвозденовић.

Према њеним ријечима, иако је промјена руководства Агенције за спрјечавање корупције донијела ситне кораке напријед, та институција и даље не оправдава очекивања и ресурсе уложене у њу.

Гвозденовић је казала да одговорност у цијелом проблему има и Скупштина, чији посланици имају дужност да одблокирају институције како би се реформе и борба против корупције одвијале несметано.

- Грађани Црне Горе и даље, умјесто инсистирања на стратегији за борбу против корупције, свједоче како партије константно дају предност својим интересима и умјесто преданог рада на искорјењивању корупције предано раде једино на међусобном оптуживању и остваривању својих циљева -  каже се у саопштењу.

Гвозденовић је рекла да је непотребно наглашавати да су управо реформе у тој области кључ на даљем путу Црне Горе ка Европској унији (ЕУ), односно изричит услов за даље напредовање на њему.

Према њеним ријечима, иако су све политичке и друштвене снаге у држави макар декларативно сагласне да Европа мора бити коначни циљ, поједини ту ријешеност не показују на дјелу.

- Напротив, чешће на путу ка ЕУ стављају “клип у точкове” -  додала је Гвозденовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:01