Bogdanović sa Majklom Milerom / Demokrate
23/11/2023 u 13:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bogdanović: Cilj Crne Gore transformacija i jačanje države u svim aspektima

Bogdanović je istakao važnost ispunjenja preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kako bi se stvorile pretpostavke za dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, a potom i završnih mjerila u ovim poglavljima

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović sastao se danas sa Majklom Milerom, šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.

U kontekstu pristupnih pregovora s Evropskom unijom, Crna Gora se nalazi na prekretnici. Bogdanović je istakao važnost ispunjenja preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kako bi se stvorile pretpostavke za dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, a potom i završnih mjerila u ovim poglavljima.

Bogdanović je naglasio napredak u ispunjavanju privremenih mjerila u navedenim poglavljima, ali i važnost daljeg rada i napora. Ovo je put koji zahtijeva odlučnost i posvećenost, kako u ovim, tako i u ostalim pregovaračkim poglavljima.

Bogdanović je artikulisao viziju integracije Crne Gore u Evropsku uniju, naglašavajući da cilj nije samo članstvo, već transformacija i jačanje države u svim aspektima, kako bi Crna Gora postala snažan i ravnopravan član evropske porodice.

S posebnom pažnjom, razmotrena je potreba unaprjeđenja medijskog ambijenta i istraživanja napada na novinare, koji su ključni za slobodu izražavanja i demokratski razvoj. Ovo ne predstavlja samo administrativni zadatak, već i odgovornost prema očuvanju demokratskih vrijednosti i sloboda, istakao je Bogdnović.

U kontekstu unaprjeđenja borbe protiv kriminala, nova vlast će se posvetiti jačanju kapaciteta, etičkoj i disciplinskoj odgovornosti sudija i državnih tužilaca, kao i borbi protiv sajber kriminala, finansiranja terorizma, pranja novca i korupcije, u skladu s preporukama GRECO-a, zaključio je Bogdanović.

Miler je saopštio da je Evropska unija spremna da obezbijedi značajnu političku, finansijsku i ekspertsku podršku u cilju ostvarenja bržeg napretka u sprovođenju ključnih evropskih reformu u Crnoj Gori.

“Crna Gora treba da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava, naročito, u pogledu ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, što bi predstavljalo ključnu prekrekretnicu u procesu pristupanja Crne Gore EU i omogućilo dalji napredak zemlje i početak zatvaranja preostalih pregovaračkih poglavlja. Navedeni reformski napori su takođe od presudne važnosti za sprovođenje predloženog Plana rasta EU za Zapadni Balkan,” rekao je Miler.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:47