Александар Богдановић / - Александар Богдановић
05/06/2022 u 09:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Богдановић о "Отвореном Балкану": Не требају нам успутне станице до Европске уније

- Црној Гори је доста експеримената. Наш пут је јасно трасиран ка Европској унији која нема алтернативу - додаје он

Протеклих дана, у Црној Гори је још једном отворена стара тема: „Отворени Балкан“ – иницијатива о којој је речено много, а о којој грађани и даље знају мало тога. Као највећа и најодговорнија политичка структура, која је успјешно предводила кључне спољнополитичке процесе у новијој историји Црне Горе, Демократска партија социјалиста од самог почетка има негативан став о потенцијалном прикључењу наше државе поменутом пројекту, поручио је генерални секретар ове странке Александар Богдановић.

 - Активно пратећи иницијативу, још од дана када је представљена као “Мини Шенген”, нијесам сматрао да Црној Гори „Отворени Балкан“ може да донесе бенефите. Односно, постојала је оправдана бојазан да ова иницијатива  у већој мјери може да буде штетна по наше друштво и привреду, у односу на сву корист коју бисмо имали од ње. Нијесмо, уз то, добили било какву потврду да је иницијатива „Отворени Балкан“ комплементарна са европским интеграцијама, односно – конкретније – да доприноси том процесу. Узевши у обзир и то да смо дио Берлинског процеса, али и чињеницу да је Црна Гора и даље, упркос разорном дјеловању прошле Владе, и даље најближа чланству у ЕУ, треба се запитати – чему онда „Отворени Балкан“? - упитао је Дамјановић у ауторском тексту.

Додатно, до данас, како је истакао, нијесу добили ниједно увјерење да чланице „Отвореног Балкана“ имају усаглашен став чак ни поводом кључне теме за савремену Европу, каква је рат у Украјини.

- Заправо, прилично је јасно да има и чланица иницијативе које у том погледу готово ни на један начин не слиједе Европску унију. Далеко од тога да желимо утицати на спољнополитичке курсеве сусједа, али – исто тако – актуелни тренутак захтијева изузетно сензибилан однос сваке европске државе, па и Црне Горе, према војној агресији на суверену државу која се дешава на тлу Европе - наводи Богдановић.

Како је истакао, ове седмице, видјели смо резултате испитивања јавног мњења, према којима доминантан дио црногорске јавности, заправо, није ни информисан о томе шта је заправо иницијатива „Отворени Балкан“?! 

 - Овакав став јавног мњења може се тумачити и као незаинтересованост црногорске јавности, која подсјећам у огромном проценту подржава придруживање Црне Горе ЕУ, за било коју нову регионалну иницијативу, која би потенцијално могла склонити фокус са онога што је стратешки спољнополитички приоритет наше државе – чланство у Европској унији - наводи он.

На крају, сигуран је да – уз афирмативне поруке које стижу из три чланице иницијативе, а које уважавамо – треба пажљивије чути аргументе политичких субјекта у Приштини и Сарајеву, који се противе придруживању овој иницијативи. 

- Због свега наведеног, али и због чињенице да се један политички пројекат вјештим ПР методама покушава представити као економски, оправдан је отпор оваквим непотребним спољно-политичким излетима. Црној Гори је доста експеримената. Наш пут је јасно трасиран ка Европској унији која нема алтернативу. Успутне станице нам не требају, закључио је Богдановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:42