Aleksandar Bogdanović / - DPS
19/03/2024 u 14:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bogdanović: Spajić se hvali tuđim projektima, koji su počele i završavale prethodne Vlade

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović reagovao je povodom jučerašnje izjave premijera Milojka Spajića o tome kako Crna Gora ranije nije povlačila bespovratna sredstva za projekte iz fondova Evropske unije.

Bogdanović ističe da premijerova izjava očito samo svjedoči o tome u kojoj je mjeri neupućen u oblast o kojoj po svaku cijenu želi govoriti.

“Ipak, čudi da makar neko oko njega nije provjerio lako dostupne podatke – počev od onog od gotovo milijardu eura koje je Crna Gora povukla iz evropskih fondova kroz instrument IPA. Ako u njegovom kabinetu nema baš nikoga ko je upućen, onda čudi kako makar iz ministarstva nadležnog za evropske integracije ne znaju da je samo kroz program IPA I Crna Gora za projekte dobila bespovratna sredstva od gotovo 240 miliona, a kroz IPA II više od 279 miliona”, kazao je Bogdanović.

Ovome, ističe on, treba dodati i činjenicu da je kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (WBIF) Crna Gora dosad imala koristi od 59 grantova u iznosu od 341,3 miliona eura tehničke pomoći i kofinansiranja investicija.

“Da ne govorimo o drugim projektima prekogranične i transnacionalne podrške koje smo takođe u kontinuitetu koristili kroz partnerske projekte. Iako Spajić želi predstaviti projekte za koje su odobrena sredstva kao neko dostignuće ove Vlade – u pitanju je posao koji su počele i završavale one prethodne”, kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, uostalom, bespovratna sredstva u periodu od 2007. do 2020. ne samo da je povlačila država, već gotovo nema opštine koja to nije uradila i bila sposobna da se prijavi sa dobrim projektima.

“Pa, upravo dok sam bio gradonačelnik Cetinja, dobijali smo niz grantova, među kojima i jedan od skoro pet miliona za rješavanje gradske infrastrukture. I konačno, kad ga već interesuju sredstva od evropskih fondova, Spajiću bi možda bolje bilo da se pobrine da njihova koalicija u Podgorici ne opstruira više onaj ključni projekat, za koji je grant davno obezbijeđen, a to je gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Jer, kako su krenuli sa “evropskom” politikom i oni i njihovi partneri, sve su veće šanse da to propadne”, zaključio je Bogdanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:36