/ - Борис Богдановић
12/10/2021 u 14:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Богдановић: Жалимо што се неодговорним играма наставља опструкција најављене реконструкције

Не желимо да учествујемо у игри познатих партнера и синхронизованих саопштења која води разбијању преговора, а све како се не би ни дошло ни до фазе предлагања кандидата, поручио је Богдановић

Борис Богдановић, предсједник клуба посланика Демократа, саопштио је да принципи важе за све једнако, или их нема.

- Сложеност друштвено-политичке ситуације захтијева озбиљност и спремност на компромисе кључних политичких субјеката. Зато су Демократе показале отвореност да се о свим опцијама могућег договора унутар владајуће већине разговара како би се нашло најбоље рјешење, јер рјешење нијесу избори и рушење Владе, на чему се тајно ради. Жалимо што се неодговорним играма, уз различите изговоре, наставља опструкцја најављене реконструкције. Подсјетимо се мало тог жонглирања. Прво је изговор био Споразум три лидера о западном курсу државе, којег су и написале Демократе- навео је он.

Како је казао, затим се одустало од експертске Владе, па прешло на концепт нестранчке Владе која је супротна заједничкој изјави Бечића, Кривокапића и Абазовића од 31. августа прошле године. 

- Онда се дошло до идеје да се прво направи Извјештај о раду Владе за протеклу годину, као услов за наставак дијалога, уз анализу учинка сваког од чланова Владе, укључујући и премијера.  То све једе вријеме, а циљ може бити само рушење ове Владе. Став Демократа је јасан - без ријечи смо одмах прихватили писани предлог премијера, заснован на Споразуму. То значи да премијер предлаже кадровска рјешења о реконструкцији, а ми смо прихватили да понудимо више кандидата за једну функцију или замијенимо предложеног кандидата, како би заједнички дошли до кандидата са којим су сагласне обје стране, јер је ово двосмјеран процес. О коначном предлогу читавог састава реконструисане Владе можемо се, као озбиљни политичари, изјаснити тек кад видимо усаглашена кадровска рјешења премијера и владајућих партија. Не желимо да учествујемо у игри познатих партнера и синхронизованих саопштења која води разбијању преговора, а све како се не би ни дошло ни до фазе предлагања кандидата, односно како би се ушло у рушење ове Владе- поручио је Богдановић.

Како наводи дакле, Абазовић поставља питања на која ни сам није одговорио, јер једно говори ДФ-у, а друго међународним партнерима.

- У међувремену, никако да сви добијемо одговор од Дритана Абазовића на једноставно питање: да ли он прихвата писани предлог премијера и концепт 38 посланика, или и даље инсистира на нестраначкој Влади? Уколико инсистира на нестраначкој Влади, која Демократама није проблем, да ли је спреман да исту приципијелно напусти и врати се у парламент, на позицији потпредсјендика, што му и припада, сагласно изборном резултату, јер не можемо говорити о нестраначкој Влади у којој сједи само једна партија? Значи, за Демократе је прихватљива - или реконструкција Владе по моделу премијера и Споразуму три лидера или истински нестраначка Влада без активних или скривених страначких или потенцијално страначких политичара, уз писану обавезу да нити један члан Владе неће основати партију или бити дио партије, учествовати у изборним кампањама и бити кандидат на изборним листама. Дакле, нити има предлога реконструкције без премијера, нити има изгласавања реконструкције без гласова посланика- навео је он-

Да би разговори о реконструкцији, како је поручио, као и било који озбиљан политички дијалог успио, нико нема права да тражи од другог што није спреман сам као политички субјект дати.

- Једино ако смо ту отворени и принципијелни можемо доћи до компромиса- навео је Богдановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:13