/ - фото: ДНП
01/02/2023 u 10:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bojović: Lekić što prije da obavi konsultacije, rok za formiranje 44. Vlade ističe 15. marta

Vlade u postojećem nelegitimnom formatu, samo po sebi, apsurdno i neodrživo, poručio je poslanik Demokratskog fronta (DF) i potpredsjednik DNP-a Dragan Bojović

Pozivam još jednom sve članice parlamentarne većine od 30. avgusta da se što prije izađe iz tehničkog mandata i VD stanja i formira nova, 44. Vlada Crne Gore. Podsjećam potpisnike sporazuma iz decembra mjeseca da zakonski rok za formiranje 44. Vlade ističe 15. marta ove godine, te da je dalje opstajanje 43. Vlade u postojećem nelegitimnom formatu, samo po sebi, apsurdno i neodrživo, poručio je poslanik Demokratskog fronta (DF) i potpredsjednik DNP-a Dragan Bojović.

-Imajući, dakle, u vidu nemogućnost produžavanja sadašnjeg „levitirajućeg“ položaja najvišeg organa izvršne vlasti, kao i da takva nestabilnost može jedino da odgovara pobijeđenim snagama bivšeg režima, neophodno je da svi omogućimo mandataru, gospodinu Miodragu Lekiću, da nastavi konsultacije u pravcu formiranja nove Vlade, koja bi imala nespornu većinsku podršku u Parlamentu- saopštio je Bojović.

Javnosti je, smatra on, poznato da se proteklih dana DF zalagao za formiranje Vlade i, u tom smislu, poziva partije koje nijesu dostavile potpise za zakazivanje sjednice Skupštine, na kojoj bi se Vlada izabrala, “da to učine i dostave ih mandataru”.

-Takođe, apelujem na gospodina Miodraga Lekića da u narednih nekoliko dana obavi pojedinačne konsultacije sa svim konstituentima potpisnicima sporazuma iz decembra 2022. godine, kako bi se u najkraćem roku imenovala nova Vlada i obezbijedili elementarni uslovi za prevazilaženje političke krize- dodao je on.

Uz obavezujući izbor sudija Ustavnog suda, po njgovim riječima,  ovim bi se u potpunosti “odblokirao sistem i omogućilo funkcionisanje institucija, s jedne, i ispoštovala volja građana, s druge strane”.

-Neophodno je, dakle, obaviti novi krug konsultacija, te podstaći i ubrzati inkluziju svih članica parlamentarne većine u prevazilaženju postojećeg problema, za šta, načelno, postoji raspoloženje i saglasnost svih aktera parlamentarne većine- ocijenio je Bojović.

DNP i DF su, naglasio je, “spremni za izbore, u svakom trenutku”.

-Što potvrđuju i rezultati proteklih lokalnih izbora, koji su posvjedočili našu neupitnu političku snagu, te da građani svakim danom u sve većem broju prepoznaju politiku DF-a kao kontinuiranu politiku integriteta, i kao svoju narodnu politiku.  Smatramo, međutim, da predstojeće predsjedničke, a potom i parlamentarne izbore, treba da pripremi legitimna Vlada, koja bi, kao izraz izborne volje, obezbijedila političku stabilnost i vratila povjerenje građana, kako u funkcionalnost institucija, tako i u efektivnost izbornog procesa u cjelini- zaključio je Bojović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. mart 2023 13:32